V dome zosnulého Jásira Arafata v Gaze bude jeho múzeum

NETKY.SK • 11 November 2015, 08:32 • 2 min
V dome zosnulého Jásira Arafata v Gaze bude jeho múzeum

GAZA - Hamas vládnuci v pásme Gazy odovzdal v utorok tamojší dom zosnulého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata predstaviteľom jeho strany Fatah, ktorá tam má zriadiť jeho múzeum.

slovakia

left justify in out

Dom je uzavretý odkedy sa vlády v pásme Gazy v roku 2007 chopil Hamas, keď porazil sily palestínskej samosprávy a vytlačil odtiaľ po krvavých pouličných bojoch Fatah pod vedením Arafatovho nástupcu Mahmúda Abbása, informovala tlačová agentúra AP.

 

Slávnostné odovzdanie domu sa uskutočnilo v predvečer výročia Arafatovej smrti v roku 2004. Zúčastnili sa na ňom predstavitelia všetkých palestínskych frakcií.

 

Počas posledných rokov svojej vlády, za vrcholiacej druhej palestínskej intifády, žil Arafat v prezidentskom komplexe obliehanom Izraelčanmi v meste Ramalláh na Západnom brehu. Po tom, ako 75-ročný Arafat na jeseň 2004 ochorel, bol letecky prevedený na liečenie do Francúzska, kde vo vojenskej nemocnici zomrel.

 

Hamas po prevzatí vlády v pásme Gazy zakázal väčšinu verejných aktivít Fatahu a jeho stúpencov prenasledoval. Arafatovu smrť si tak Fatah pripomenul iba raz, v roku 2007. Hamas vtedy použil smrtiacu silu na rozohnanie zhromaždenia a najmenej šesť jeho účastníkov zabil.

 

Napätie medzi Hamasom a Fatahom sa v uplynulých mesiacoch uvoľnilo, hoci Hamas nesplnomocnil Fatah, aby na výročie Arafatovho úmrtia, ktoré pripadá na dnešný deň (11. novembra) usporiadal verejné spomienkové zhromaždenie. Obe hnutia podpísali v roku 2014 dohodu o zmierení a vytvorili prechodnú vládu, aby ukončili politický spor medzi pásmom Gazy a Západným brehom. Hamas sa však prakticky nevzdal svojej kontroly v Gazy a trvá na tom, aby palestínska samospráva platila mzdy časti zo 40.000 zamestnancov, ktoré si Hamas najal na správu pásma Gazy od roku 2007.

 

Obe strany urobili iba symbolické gestá. Odovzdanie Arafatovho domu je takýmto gestom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies