V Dome kultúry v Humennom vystavuje svoje diela insitný maliar Miroslav Potoma

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 08:34 • 2 min
V Dome kultúry v Humennom vystavuje svoje diela insitný maliar Miroslav Potoma

V Dome kultúry v Humennom vystavuje svoje diela insitný maliar Miroslav Potoma - Kultúra V priestoroch Domu kultúry v Humennom sa v týchto dňoch sprístupnila verejnosti výstava obrazov insitného maliara Miroslava Potomu. Autor, ktorý pochádza z obce Stroč

slovakia

left justify in out

V priestoroch Domu kultúry v Humennom sa v týchto dňoch sprístupnila verejnosti výstava obrazov insitného maliara Miroslava Potomu. Autor, ktorý pochádza z obce Stročín v okrese Snina, prezentuje svoj rodný kraj a spomienky na detstvo prežité na dedine prostredníctvom 74 diel.
"Insitnému štýlu maľovania sa venujem už asi päť rokov, dovtedy som sa zaoberal krajinárskou tvorbou a grafikou," uviedol pre TASR Potoma. Vo svojich dielach zobrazuje zážitky z detských čias, no oživuje aj spomienky na dedinský život spojený s čarom významných sviatkov a ľudových tradícií. "Hovorí sa, že insitné diela sú maľované od srdca, s láskou, snažil som sa vzťah k rodnému kraju do mojich prác patrične zakomponovať," poznamenal Potoma. Neprofesionálny autor vníma svoje maľovanie ako neoddeliteľnú, avšak príjemnú súčasť svojho života. Ako poznamenal, je pre neho koníčkom, sviatkom a oddychom, nie povinnosťou.
Okrem malieb na sololit a na plátno sa venuje Potoma aj maľovaniu na sklo a drevo. So svojou tvorbou sa prezentoval za posledné roky na výstavách v Poľsku a Českej republike. V roku 2009 sa zúčastnil na celosvetovom festivale insitného umenia vo Verneuil Sur Avre na území Francúzska. Potomove diela kvôli svojim námetom oslovili aj zahraničných Slovákov v USA, kde sa dostali na stránky viacerých krajanských časopisov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies