V deň bohoslužby za Neila Armstronga nastane tzv. modrý Mesiac

NETKY.SK • 30 August 2012, 06:44 • 2 min
V deň bohoslužby za Neila Armstronga nastane tzv. modrý Mesiac

V deň bohoslužby za Neila Armstronga nastane tzv. modrý Mesiac

slovakia

left justify in out

imgPráve v piatok 31. augusta, keď sa uskutoční súkromná bohoslužba na pamiatku amerického astronauta Neila Armstronga, prvého človeka na Mesiaci, nastane astronomický úkaz, v anglicky hovoriacich krajinách označovaný ako "Blue Moon", teda modrý Mesiac. Upozornila na to agentúra AP.
      Tzv. modrý Mesiac nastáva vtedy, keď dôjde k druhému splnu v jednom kalendárnom mesiaci. Najbližšie nastane znova až 31. júla 2015. Keďže mesačný cyklus trvá 29,5 dňa, ide o zriedkavý úkaz, takže aj anglický výraz "Blue Moon" znamená niečo zriedkavé, vzácne.
      Prečo sa v slovnom spojení vyskytuje slovo modrý, nie je jasné. Samotný Mesiac totiž pritom nikdy nie je modrý. Modrastý nádych dostáva iba vtedy, ak sa do atmosféry dostanú splodiny rozsiahlych lesných požiarov alebo nastane sopečný výbuch.
      V minulosti sa mali mesačné fázy veľký význam v poľnohospodárstve. V priebehu jedného ročného obdobia sa vyskytovali tri splny Mesiaca, ktoré sa označovali slovami prvý, druhý a posledný. Vzhľadom na rozdiel medzi synodickým (29,5 dňa) a kalendárnym mesiacom sa raz za čas stalo, že v jednom ročnom období nastali štyri splny a za modrý Mesiac sa označoval ten tretí.
      Vyskytujú sa aj mesiace, počas ktorých nenastane jediný spln. Býva ním 28-dňový február, pretože trvá kratšie ako lunárny cyklus. Ďalší február bez splnu bude v roku 2018.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies