Otvárací ceremoniál OH v Tokiu bude bez fanúšikov, situácia v Japonsku sa zhoršuje

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 21:40 • 2 min
Otvárací ceremoniál OH v Tokiu bude bez fanúšikov, situácia v Japonsku sa zhoršuje

TOKIO - Slávnostné otvorenie olympijských hier v Tokiu sa v piatok 23. júla uskutoční len za účasti niekoľkých tisícok pozvaných hostí.

slovakia

left justify in out

Na 68-tisícový Národný štadión v Tokiu by nemali mať prístup žiadni obyčajní fanúšikovia. Táto informácia zatiaľ nie je oficiálna, ale prišiel s ňou denník Asahi s odvolaním sa na viacero zdrojov z prostredia japonskej vlády.

 

Situácia v krajine sa zhoršuje 

Počet pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom v japonskej metropole 17 dní pred začiatkom najväčšieho športového sviatku stále stúpa a zaočkovanosť obyvateľov je veľmi chabá.

 

img

 

Hrozia úplne prázdne tribúny 
Japonskí organizátori doteraz oficiálne neoznámili, koľkých domácich fanúšikov vpustia na športoviská a či vôbec. O tých zo zahraničia už dávnejšie rozhodli, že sa nemôžu zúčastniť. Ak sa však potvrdia špekulácie o vyhlásení ďalšieho stavu núdze v Tokiu, tak sa olympiáda definitívne zmení na televízne podujatie bez účasti alebo len s malým percentom podporovateľov priamo na mieste.

Japonský denník špekuluje, že na športové súťaže po 21.00 h večer nebudú mať prístup žiadni diváci a dovtedy to bude možné len s maximálne piatimi tisíckami na jednom mieste do zaplnenie polovičnej kapacity.

 

Očakáva sa, že konečný verdikt padne tento štvrtok po rokovaní organizačného výboru a predstaviteľov Medzinárodného olympijského výboru.

 

img


"Je čím ďalej viac pravdepodobné, že pôvodná verzia o päťdesiatpercentom zaplnení športovísk divákmi až do počtu 10-tisíc sa nenaplní. A keďže až 75 percent príjmov MOV z olympijských hier tvoria platby za televízne práva, napriek nízkej účasti fanúšikov môžu jeho predstavitelia rátať so ziskom vo výške 3 až 4 miliardy dolárov len z televízie," uviedol japonský zdroj pre AP.

Podľa lekárskeho experta japonskej vlády Šigeru Omiho najmenšie riziko prenosu nákazy bude vtedy, ak sa na športových podujatiach v rámci OH neobjavia žiadni diváci. Omi už skôr uviedol, že usporiadanie hier v čase pandémie koronavírusu je nezvyčajné až nezodpovedné.

 

img

 

Tokijská metropolitná vláda v utorok informovala o 593 nových prípadoch koronavírusu. V sobotu hlásilo hlavné mesto Japonska 716 nových prípadov, čo je najviac za ostatných päť týždňov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona