V CSU rastie kritika neustávajúceho prílivu utečencov

NETKY.SK • 3 Október 2015, 18:10 • 2 min
V CSU rastie kritika neustávajúceho prílivu utečencov

MNÍCHOV - Nerovnomerné prerozdeľovanie utečencov medzi nemecké spolkové krajiny sa nepáči bavorskému ministrovi vnútra Joachimovi Herrmannovi.

slovakia

left justify in out

Podľa neho to má len málo spoločného s "uvítacou kultúrou", citovala ho agentúra DPA.

 

Herrmann v tejto súvislosti kritizoval vládu Dolného Saska, ktoré prijíma menej utečencov, než by malo. Bavorsko prichýlilo v septembri podľa Herrmanna viac ako 58.000 žiadateľov o azyl. Je to o 16.000 viac, ako mu na základe prerozdeľovacieho kľúča náleží. Naopak, niektoré iné spolkové krajiny prijali oveľa menej utečencov, ako by mali.

 

Najviac vytŕča Dolné Sasko, kde vládne koalícia sociálnych demokratov a zelených, ktoré namiesto plánovaných 25.000 prijalo len asi 18.000 utečencov, uviedol Herrmann. "To je v rozpore s tým, čo inak počujeme z takýchto (spolkových) krajín: hovorí sa o uvítacej kultúre, ale v praxi sa nerealizuje," vyhlásil Herrmann, člen v Bavorsku vládnucej konzervatívnej Kresťanskosociálnej únie (CSU).

 

Herrmannov stranícky kolega a bavorský minister financií Markus Söder zašiel ešte ďalej a v rozhovore pre noviny Passauer Neue Presse požadoval "masívne obmedzenie prisťahovalectva. Hovoriť podľa neho treba aj o základnom práve na azyl, "len dúfam, že dovtedy nebude príliš neskoro".

 

Söder už predtým navrhol prispôsobiť nemecké azylové právo menej prísnym normám v iných európskych krajinách a zásadne spochybnil individuálne právo na azyl. Od koaličných sociálnych demokratov a opozície si za to vyslúžil ostrú kritiku, podporila ho však sesterská Kresťanskodemokratická strana (CDU) kancelárky Angely Mekrelovej.

 

Söder v rozhovore pre Passauer Neue Presse tiež kritizoval, že registrácia a kontrola utečencov v Nemecku je v súčasnej dobe otázkou náhody a nikto nevie, koľko ich v krajine vlastne je. Imigrácia potrebuje limity a kvóty, pretože Nemecko "nemôže zachrániť celý svet". Podľa Södera bez ochrany hraníc a bez jasného signálu, že do Nemecka nemôže prísť každý, sa príliv utečencov nepodarí zastaviť.

 

Bavorský minister financií Merkelovej vyčítal, že v téme utečeneckej krízy už nezastupuje väčšinu svojej strany: "V tejto veci sme (CSU) momentálne viac CDU ako samotné vedenie CDU". Zároveň varoval pred prenesením náboženských konfliktov do Nemecka, čo by mohlo zvýšiť neistotu medzi jeho občanmi.

 

Ku kritike sa pripojili i ďalší politici CSU. Jej generálny tajomník Andreas Scheuer v rozhovore pre nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung požadoval zastavenie prijímania utečencov a stanovenie limitov, inak sa situácia vymkne kontrole.

 

Poslanec CSU Hans-Peter Uhl sa pre rovnaké periodikum vyslovil za "okamžité" zatvorenie hraníc s Rakúskom a vracanie utečencov do tejto krajiny. Viedeň by následne mala utečencov tiež posielať späť a spustiť tak reťazovú reakciu, kým nenastane stav, že utečenci budú musieť žiadať o azyl na vonkajších hraniciach EÚ.

 

Prvé kritické hlasy zazneli v uplynulých dňoch aj z radov sociálnych demokratov. Predseda ich poslaneckého klubu v Spolkovom sneme Thomas Oppermann si myslí, že Merkelová, ktorá má veľkú zodpovednosť, by mala osobne priznať hroziace preťaženie a jasne povedať, že skoro milión utečencov takmer vyčerpal možnosti Nemecka tento rok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies