Donaldovi Trumpovi zablokovali účty na sociálnych sieťach. Do inaugurácie nepridá už ani jeden príspevok

NETKY.SK • 8 Január 2021, 07:44 • 2 min
Donaldovi Trumpovi zablokovali účty na sociálnych sieťach. Do inaugurácie nepridá už ani jeden príspevok

WASHINGTON - Sociálna sieť Facebook zablokovala účet dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa až do inaugurácie jeho nástupcu Joea Bidena.

slovakia

left justify in out

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg vo štvrtok v príspevku uviedol, že riziko, ktoré predstavuje povolenie Trumpovi používať platformy, je príliš veľké.

 

Trump dostal "Stopku"

Preto bude Trumpovo konto zablokované "prinajmenšom po ďalšie dva týždne", pričom tak možno zostane na neurčito.

 

Prečítajte si tiež: Po nepokojoch pred Kapitolom padli z úst Donalda Trumpa prekvapivé slová, prisľúbil riadne odovzdanie moci

K podobnému kroku pristúpi aj služba Instagram, ktorú vlastní Facebook. Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter, ktorá tiež dočasne zablokovala Trumpove konto, situáciu prehodnocuje a tiež podnikne ďalšie kroky.

 

img

 

Súvisiaci článok: Budova Kapitolu je zabezpečená, polícii sa po troch hodinách podarilo dostať situáciu pod kontrolu

Sociálne siete Facebook, Twitter a Instagram zablokovali Trumpove účty po tom, ako svojimi tvrdeniami podnietil dav ľudí, ktorí neskôr násilne vtrhli do Kapitolu vo Washingtone, D. C., pričom opakovane zverejňoval nepravdivé vyhlásenia o integrite prezidentských volieb.

 

Burcoval ľudí k protestom

Vo svojich príspevkoch pritom ľudí vyzval, aby tiahli ku budove Kapitolu, kde zasadali obe komory Kongresu a kde sa malo oficiálne potvrdiť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách.

 

img

 

Zhromaždenie sa skončilo násilnosťami, pričom sa nahnevanému davu podarilo dostať do budovy, ktorá je symbolom demokracie v Spojených štátoch amerických a narušiť tak rokovanie poslancov. Tí museli byť okamžite evakuovaní do bezpečia. 

 

Pri incidente zomreli piati ľudia a viacero príslušníkov polície skončilo so zraneniami v nemocnici. Na pomoc bola nakoniec privolaná aj Národná garda, ktorá v zložení viac ako 1100 ťažkoodencov oslobodila budovu Kapitolu a rozohnala demonštrantov

 

img

 

Keď sa situácia upokojila a zákonodárcovia mohli pokračovať v rokovaní, formálne potvrdili Bidenove víťazstvo v novembrových prezidentských voľbách, na základe hlasov voliteľov. Inaugurácia prezidenta je naplánovaná na 20. januára.

 

Biely dom sa k situácii zatiaľ nevyjadril.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies