V Číne zadržali 20 turistov, mali sledovať teroristickú propagandu

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 13:43 • 2 min
V Číne zadržali 20 turistov, mali sledovať teroristickú propagandu

PEKING - Čínske úrady zadržali minulý týždeň v piatok na severe krajiny 20 turistov z Británie, Juhoafrickej republiky a Indie. Dôvodom ich zadržania je údajne skutočnosť, že sledovali videofilm s obsahom považovaným za teroristickú propagandu, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že 20 cudzincov je podozrivých z páchania trestnej činnosti v meste Ordos v čínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko. Podľa ministerstva bola na deväť zadržaných uvalená vyšetrovacia väzba, čo znamená, že podľa čínskych zákonov môžu byť zadržiavaní až 37 dní. Ostatní 11 členovia skupiny musia opustiť krajinu.

 

Britské veľvyslanectvo v Pekingu potvrdilo, že medzi zadržanými je deväť Britov a dve osoby s dvojakým - britským a juhoafrickým - občianstvom, pričom šiestich z nich čínske úrady vyhostili z krajiny. Turistov zatkla čínska polícia na letisku v Ordose bez toho, aby voči nim vzniesla obvinenie.

 

Podľa Imtiaza Soolimana z juhoafrickej humanitárnej organizácie Gift of the Givers boli zadržané osoby súčasťou 20-člennej skupiny zloženej z desiatich občanov Juhoafrickej republiky, deviatich Britov a Inda. Skupina bola na 47 dní trvajúcej ceste po staročínskych pamiatkach. Podľa Soolimana boli deviati turisti obvinení z toho, že vo svojich hotelových izbách sledovali filmy s teroristickou propagandou. V čase zadržania na letisku v Ordose mala skupina namierené do východočínskeho mesta Si-an.

 

K zadržaniu turistov došlo počas návštevy juhoafrického viceprezidenta Cyrila Ramaphosu v Číne. Ten sa v utorok stretol v Pekingu s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies