V chôdzi na 50 km Majdán s osobákom: Prekonal som kŕče v nohách

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 12:28 • 2 min
V chôdzi na 50 km Majdán s osobákom: Prekonal som kŕče v nohách

V chôdzi na 50 km Majdán s osobákom: Prekonal som kŕče v nohách

slovakia

left justify in out

Piatkové predpoludnie na ME atlétov v Barcelone vyplnili chodci na 50 km. Zlaté obdivuhodné sólo od štartu do cieľa ukázal 32-ročný Francúz Yohann Diniz, ktorý si zopakoval svoj triumf spred štyroch rokov z Göteborgu európskym výkonom roka 3:40:37. Striebro si vybojoval Poliak Grzegorz Sudol v osobnom rekorde 3:42:24 a bronz Rus Sergej Bakulin taktiež v osobnom maxime 3:43:26. Z dvojice slovenských chodcov došiel do cieľa len Dušan Majdán na veľmi dobrom 13. mieste s osobným rekordom 4:00:51, Miloš Bátovský sa vzdal.
      Dušan Majdán, zverenec Juraja Benčíka v banskobystrickej Dukle, si splnil veľký cieľ figurovať vo výsledkovom popredí druhej dvadsiatky a suverénne ho osobným rekordom naplnil. "Bola tam nejaká diskvalifikácia, aj sa viacerí vzdali a aj ja som mal obavy, navyše okolo 30-teho kilometra som už krúžil s devoma červenými varovaniami," vydýchaval sa v cieli. "Preto som sa sústredil na techniku, čo mi však nezabránilo, aby som sa okolo 40-teho kilometra začal aj vnútorne radovať. Nebolo to však jednoduché, pretože som začal mať kŕče v nohách a s nimi sa ťažšie chodí. To 13-te miesto si viac cením ako osobák, ktorý nie je nejaký extra. Na hranicu štyroch minút som už v závere nemyslel, len na cieľ a na to, aby som si ustrážil umiestenie. Som nováčik, začal som však veľmi rýchlo, srdce poslúchalo a vyšlo to. Za sebou mám už tretiu päťdesiatku v sezóne, je to dosť veľká porcia, s touto som mimoriadne spokojný, aj keď si myslím, že tá v Mexiku na Svetovom pohári, v podstate tréningová, menej bolela."
      Miloš Bátovský sa vzdal, doplatil na ozývajúci sa stehenný sval a bolesť už neprekonal. "Dobre sa to vyvíjalo, aj som sa rozchodil, no v ostrej zákrute ma na obrátke napomínali červenou, keď v kaluži sa veľmi šmýkalo. Bolo to zhruba na 10-tom kilometri, druhú som dostal okolo 22-om. Takéto niečo sa mi nezvyklo stávať na vrcholnom podujatí, dosť ma to zaskočilo. Presne na 27-om kilometri sa mi ozval zadný stehenný sval, rovnako ako na jar v príprave. Odvtedy držal, no tu v Barcelone nie. Po miernom zvoľnení ma bolesť prešla, zrýchlil som, a odrazu sa ozvalo intenzívne pichanie. S takýmto stavom sa do cieľa ťažko dalo dôjsť, najmä keď som mal pred sebou ešte vyše dvadsať kilometrov."
      Tréner Juraj Benčík mohol Dušana Majdána za osobný rekord a splnený cieľ s 13. miestom vychváliť. "Ukázal bojovnosť a rozvahu, ktorá bola pri určovaní stratégie najdôležitejšia a on to dokázal excelentne, sily si rozložil perfektne. Tempo mal rovnomerné, vyplatilo sa mu to, trochu v závere spomalil, no aj na finiš sa odhodlal, a to je chvályhodné."
      Päťdesiatkári na kilometrovom okruhu s 27 štartujúcimi krúžili v príjemnom počasí dlho bez slnka pod zamračenou oblohou a na mokrom asfalte. Vysoká vlhkosť však narobila u menej adaptovaných organizmov veľké škrty cez rozpočet a ani tabuľkové postavenie tentoraz nehralo žiadnu rolu. Francúz Diniz pochodoval ako dobre namazaný stroj, bez súperov, osamote, sledujúc si len svoje neúnavné tempo. V polovici trate a s medzičasom 1:49:56 mal za sebou s takmer dvojminútovou stratou (1:51:41) len štyroch vážnejších prenasledovateľov, Rusov Bakulina, Kirdiapkina, Poliaka Sudola a Taliana Schwazera. Pokus Schwazera uspieť po striebre na 20 km aj na 50 km, a to s trojdňovým odstupom, bol odvážny a ukázalo sa, že aj priveľmi riskantný. Zhruba na 37. km ho chytil taký silný kŕč v pravom zadnom stehne, že krívajúc nerobil nič iné, len si ho neustále masíroval. Jeho márny boj so štrajkom organizmu trval päť minút a musel sa vzdať.
      Diniz, strieborný pred tromi rokmi na MS v Osake, no len 12-ty v Berlíne vlani na svetovom šampionáte, kráčal síce neohrozene, no aj on si vyrobil napínavý moment. Možno hlásiaca sa únava spôsobila, že po troch hodinách šliapal tak blízko vedľa obrubníka, že doň zakopol a spadol. Rýchlo sa síce pozbieral, no len on sám vedel, akú bolesť musel prehryznúť a či mu pád nespôsobil vážnejšiu ujmu na zdraví.
      Desať km pred cieľom (2:55:30) sa za Dinizom odohrával už väčší rozruch. Bakulin a Sudol stratu spolu ešte udržiavali, postupne sa však za nimi vydal Španiel Jesus Garcia a Talian De Luca. Na 40. km si nádej na veľmi dobrý výsledok udržiaval aj Dušan Majdán, 15. v priebežnom poradí (3:11:27), s vidinou naplnenia cieľa nováčika na ME a snahu aj úspešne zúročil v cieli osobným rekordom 4:00:51, lepším o vyše dve minúty, presne 2:05. Aj počasie si vyberalo svoju daň, napríklad Fína Kinnunena museli bezvládneho z trate vyniesť na nosidlách. Medzi 11-timi, čo sa vzdali (okrem iných Rus Kirdiapkin, Nór Nymark, Talian Schwazer, Portugalec Pereira, Španiel Odriozola), bol žiaľ aj druhý slovenský chodec Miloš Bátovský. V polovici trate sa ešte snažil (19. medzičasom 1:58:20, 24. Majdán 1:59:04), no na 30 km métu už nedošiel.
      Bakulin a Sudol náskok Diniza skracovali, na 45. km už zreteľne na 1:31 min a možno sa aj sami presviedčali, že Francúza spomalí nejaká kríza, no márne. Viac energie v sebe cítil Sudol, od Bakulina sa odpútal a jasne si dopochodoval za striebrom. Víťazný Diniz sa v cieli tešil po svojom, pobozkal asfalt a doprial si aj malý tanec radosti. Obdiv si zaslúžil aj finiš Íra Heffernana, ktorý rovnako ako na 20 km obsadil 4. miesto a stal sa najlepším 'obojživelníkom'.
      Do cieľa prišlo 15 chodcov, 11 sa vzdalo, jedného diskvalifikovali.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies