V Česku skončila povinná sedemdňová izolácia ľudí nakazených covidom-19

NETKY.SK • 20 Apríl 2023, 12:30 • 2 min
V Česku skončila povinná sedemdňová izolácia ľudí nakazených covidom-19

PRAHA - Ľudia v ČR, ktorým vyšiel pozitívny test na koronavírus, sa od štvrtka nemusia povinne na sedem dní izolovať. Doterajšie pravidlá zmenila vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá automatické nariadenie izolácie zrušila. Lekári alebo pracovníci hygienickej stanice ju však budú môcť nariadiť individuálne.

slovakia

left justify in out

O prípadnej izolácii bude rozhodovať všeobecný lekár alebo krajská hygienická stanica na základe závažnosti stavu pacienta. "Môže, ale nemusí izoláciu nariadiť – a na ako dlho ju nariadi, je na ňom. Ako pri akejkoľvek inej infekčnej chorobe," uviedol začiatkom apríla český minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Covid však podľa neho zostáva nebezpečnou smrteľnou chorobou, ktorá sa aj naďalej šíri. Považuje preto za vhodné, aby sa proti nemu očkovali rizikové skupiny.

 

Za uplynulý týždeň malo v Česku pozitívny test na covid asi 1300 ľudí. Zrušenie plošnej sedemdňovej izolácie bolo umožnené na základe rozhodnutia vlády vyradiť covid-19 zo zoznamu nákazlivých ochorení, ktorých zámerné šírenie je trestným činom. Válek zdôraznil, že podobný prístup sa stáva štandardom aj v ostatných krajinách. Slovensko izoláciu zrušilo už pred mesiacom. Podmienky izolácie a karantény sa od vypuknutia pandémie v Česku viackrát menili. Prvých pacientov v marci 2020 izolovali v nemocniciach. Potom platila dvojtýždňová domáca izolácia nakazených a karanténa pre ľudí, s ktorými sa stretli. Neskôr sa izolácia skrátila na desať a potom sedem dní. Karanténu pre kontakty nakazeného zrušili vlani vo februári. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona