V Českej republike pokračuje druhé kolo prezidentských volieb

NETKY.SK • 27 Január 2018, 10:55 • 2 min
V Českej republike pokračuje druhé kolo prezidentských volieb

PRAHA - V Českej republike pokračuje druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa Česi rozhodnú, či svoju funkciu obháji prezident Miloš Zeman alebo sa novou hlavou štátu stane bývalý predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš. Volebné miestnosti otvorili o 8:00 a zatvoria ich rovnako ako v prvom kole o 14:00.

slovakia

left justify in out

Následne sa začne sčítavanie hlasov, pričom meno víťaza by malo byť podľa odhadov známe už neskôr poobede.

V prvý deň druhého kola prišlo svoj hlas podľa volebných komisárov odovzdať približne polovica voličov, v prvom kole, ktoré sa konalo pred dvoma týždňami, to boli zhruba dve pätiny. Záujem o voľby bol v piatok mimoriadne veľký najmä v lyžiarskych strediskách, v Bedřichove v Jizerských horách sa napríklad v priebehu dňa minula sada volebných lístkov, a tak komisia musela požiadať o ďalšie. Vysokú účasť hlásili aj napríklad v Ostrave-Hrušove, kde mali v prvom kole nulovú účasť. V obci Čilá v okrese Rokycany v piatok zase odvolili všetci pätnásti miestni oprávnení voliči.

Svoj hlas v piatok odovzdali aj obaja kandidáti, pričom aj Zeman aj Drahoš prišli približne hodinu po otvorení volebných miestností. Odvolili aj viacerí poprední politici a neúspešní kandidáti z prvého kola volieb, ako napríklad Pavel Fisher, predseda Občianskej demokratickej strany Petr Fiala, šéf Kresťanskej a demokratickej únie - Československej strany ľudovej Pavel Bělobrádek, predseda strany Sloboda a priama demokracia Tomio Okamura, predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy Vojtěch Filip či šéf Českej strany sociálno demokratickej Milan Chovanec. Svoj hlas tesne pred uzavretím volebných miestností odovzdal v piatok aj premiér Andrej Babiš.

Prezidenta volia aj Česi žijúci v zahraničí. Podľa odhadov najviac ľudí bude hlasovať v Nemecku a Belgicku, ale vysoká účasť sa očakáva aj v USA, Rakúsku či Švajčiarsku. Vzhľadom na časový posun už vo štvrtok otvorili hlasovacie miestnosti v Brazílii alebo USA. Volilo sa aj v Ázii, ľudia svoj hlas odovzdali napríklad v Pekingu a Hongkongu, kde však voľbu skomplikoval nález bomby z druhej svetovej vojny v budove, kde sídli generálny konzulát. Volebnú miestnosť tak presunuli na inú adresu a dobu trvania volieb predĺžili o hodinu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies