V celej Bratislave sa bude zavádzať platené parkovanie, cezpoľní majú smolu

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 17:49 • 2 min
V celej Bratislave sa bude zavádzať platené parkovanie, cezpoľní majú smolu

BRATISLAVA - Bratislavské sídlisko Petržalka ako druhá mestská časť po Starom Meste plánuje od budúceho roka zaviesť na celom území spoplatnené parkovanie.

slovakia

left justify in out

Zvýhodniť chce rezidentov a vytlačiť tých, ktorí parkujú s firemnými autami, informujú dnešné Hospodárske noviny v článku. Cenu určia miestni poslanci v septembri.

 

V prípade Petržalky by malo ísť podľa HN o 50 až 100 eur. Ostatní, ktorí nemajú v Petržalke trvalý pobyt, budú mať možnosť si kúpiť abonentskú kartu. Tá má stáť niekoľkonásobne viac.

 

Podobný model zvažujú aj ďalšie mestské časti. Konkrétne Nové Mesto, Karlova Ves a Vrakuňa. "Vo všeobecnosti parkovanie zadarmo neexistuje, pretože vždy sú pri ňom náklady na údržbu, dopravné značenie alebo zimnú službu," uviedol za Karlovu Ves vedúci oddelenia dopravy a životného prostredia Michal Drotován.

 

Dúbravka robí poriadok vo vyhradenom parkovaní

 

Roky nezaplatené parkovacie miesta či parkovacie boxy písané na ľudí, ktorí sa už odsťahovali - aj takýto zmätok majú vo vyhradenom parkovaní v bratislavskej Dúbravke. Zmeniť sa to rozhodlo nové vedenie mestskej časti, ktoré nariadilo pasportizáciu vyhradených parkovacích miest. Podľa odhadov starostu Dúbravky Martina Zaťoviča by mohla mestská časť kontrolou získať do rozpočtu približne 20-tisíc eur, tie chcú opäť investovať do statickej dopravy. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.

 

Dúbravka pri kontrole parkovacích miest zistila, že na viacerých vyhradených miestach nezodpovedala poznávacia značka zaparkovaného auta tomu, čo bolo napísané na tabuli. V niektorých prípadoch majitelia vyhradených parkovacích miest už ani nebývali v Dúbravke. "Vyhradené miesta sa navyše v minulosti ani nezapisovali do systému, evidencia neexistovala," vymenoval ďalšie nedostatky vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír. Pri kontrole na dúbravskom úrade našli aj neriešené požiadavky ľudí na parkovanie, ktoré siahali až do roku 2011. Našlo sa aj viacero neplatičov. Dúbravka vyzýva miestnych obyvateľov, ktorí nemajú zaplatené parkovacie boxy, prípadne zmenili auto a poznávacie značky, aby sa prihlásili na miestnom úrade. Obyvateľov, u ktorých zistili pochybenie, nezrovnalosti či nedoplatky, bude Dúbravka kontaktovať postupne sama. 

 

Pasportizáciou vyhradených parkovacích miest plánuje mestská časť zlepšiť aj situáciu v parkovaní. Problematické parkovanie je napríklad na Nejedlého, Tranovského či Cabanovej ulici, kde je problém nájsť miesto na parkovanie. Podľa starostu Dúbravky Zaťoviča kontrolou parkovacích státí nielenže chce Dúbravka vymôcť peniaze do rozpočtu od neplatičov, uvoľnia sa tak aj nezaplatené parkovacie miesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies