V čase delenia federácie nás konzulát USA obvinil z odpočúvania

NETKY.SK • 27 December 2012, 12:44 • 2 min
V čase delenia federácie nás konzulát USA obvinil z odpočúvania

V čase delenia federácie nás konzulát USA obvinil z odpočúvania - Politika Medzi množstvo problémov, ktoré museli slovenskí predstavitelia riešiť v čase delenia federácie, bolo aj obvinenie konzulátu USA z odpočúvania. V rozhovore pre TASR to povedal troj

slovakia

left justify in out

img

Medzi množstvo problémov, ktoré museli slovenskí predstavitelia riešiť v čase delenia federácie, bolo aj obvinenie konzulátu USA z odpočúvania. V rozhovore pre TASR to povedal trojnásobný slovenský predseda vlády Vladimír Mečiar.

"Tesne pred vznikom štátu vznikla ďalšia zápletka. Spojené štáty americké obvinili slovenskú vládu, že sme odpočúvali ich konzulát v Bratislave. Že majú o tom informáciu, že majú súčiastku z toho odposluchového zariadenia,"uviedol Mečiar.

"Je pravda, že Štátna bezpečnosť (ŠtB) ten konzulát odpočúvala do januára, alebo februára 1990. Vtedy sme na porade ministrov vnútra, lebo ŠtB patrila federácii, prijali proti tomu uznesenie," dodal expremiér.

Na otázku, či na konzuláte objavili starú "plošticu" z čias ŠtB Mečiar reagoval, že ju slovenskej strane nikdy nikto neukázal. "Ale robili sme intenzívne vyšetrovanie, pri ktorom sme zhromaždili kopu dôkazového materiálu, že to nie je pravda," konštatoval na margo pôvodného obvinenia, podľa ktorého konzulát odpočúvala slovenská vláda. "Museli sme o tom presvedčiť americkú stranu," zdôraznil s tým, že incident mohol ohroziť slovensko–americké vzťahy práve v čase, keď sa Slovensko osamostatňovalo a potrebovalo, aby ho USA ako nový štát uznali.

"Pán veľvyslanec mi potom povedal, že už o tom nebudeme viacej hovoriť a USA nás uznajú. Nepovedal, že výsledky nášho vyšetrovania akceptujú, ani že ich neakceptujú, len, že už o tom nebudeme hovoriť," uzavrel Mečiar s dodatkom, že sa tejto téme podrobnejšie venuje vo svojich pripravovaných pamätiach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies