V Burundi panuje podobná situácia, aká viedla ku genocíde v Rwande

NETKY.SK • 11 November 2015, 07:59 • 2 min
V Burundi panuje podobná situácia, aká viedla ku genocíde v Rwande

ŽENEVA - Politické násilie v Burundi by mohlo prerásť do etnického či regionálneho konfliktu, OSN je však tentoraz menej vybavená na riešenie situácie, než tomu bolo pred začiatkom genocídy v Rwande pred vyše 20 rokmi. Uvádza sa to v dnešnom varovaní Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

slovakia

left justify in out

"Kĺže sa to, nanešťastie, veľmi strmým svahom," uviedol na tlačovej konferencii Scott Campbell, predstaviteľ OHCHR pre oblasť strednej a západnej Afriky, ktorého slová citovala agentúra Reuters.

 

Podľa neho je násilie v Burundi zatiaľ iba politického charakteru, avšak tamojší prezident Pierre Nkurunziza, ako aj predseda burundského senátu používajú rétoriku podobnú tej, aká zaznievala v Rwande pred vypuknutím genocídy.

 

OSN však v Burundi nedisponuje žiadnou politickou ani mierotvornou prítomnosťou, čo jej sťažuje schopnosť reagovať na varovné znaky možnej genocídy. Krajinu to vystavuje riziku masových zločinov proti ľudskosti a možného vypuknutia katastrofy.

 

"Bezpečnostná rada OSN sa rozhoduje, ako pohotovo reagovať v prípade, ak by bolo treba prikročiť k preventívnej vojenskej intervencii. Musíme sa ešte veľa naučiť o rizikách pasívneho prístupu a ústupu z takýchto konfliktov," uviedol Campbell.

 

Od apríla, keď sa Nkurunziza rozhodol po tretí raz uchádzať o post hlavy štátu, zahynulo v Burundi viac než 250 ľudí a 200.000 ďalších osôb utieklo do susedných štátov. Len v roku 2005 sa v krajine skončila 12-ročná občianska vojna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies