V budove na Florenci boli dve ohniská požiaru

NETKY.SK • 2 November 2010, 11:44 • 2 min
V budove na Florenci boli dve ohniská požiaru

V budove na Florenci boli dve ohniská požiaru

slovakia

left justify in out

Tragický požiar chátrajúcej železničnej budovy v Prahe na Florenci, kde pred týždňom zahynulo deväť ľudí, mohol byť založený úmyselne.
      V rozhovore pre denník Mladá fronta DNES (MfD) to pripustila 19-ročná Terezia z mestečka Město Albrechtice, ktorú v noci na 27. októbra z horiacej budovy – spolu s jej kamarátom – vyslobodili hasiči. Terezia i jej kamarát Jan tvrdia, že v drevenej budove boli dve ohniská požiaru, pričom horelo aj v časti, kde nikto nebýval.
      "Zobudil ma Honza, že horí a že musíme vypadnúť. Videla som, že horí na oboch stranách, a iba tam nie, kde sme spali. Chceli sme sa dostať von oknom, ale boli tam mreže. Tak sme kričali o pomoc," uviedla Terezia. Oboch zachránili hasiči tak, že prerezali mreže na okne.
      Podľa slov zachránených v opustenej budove neboli žiadni bezdomovci, ale mladí squateri a narkomani. Najstarší z komunity mal 36 rokov.
      Nešťastiu, ktoré neprežilo deväť ľudí, sa možno dalo zabrániť. Popoludní pred osudnou nocou sa v budove zastavila hliadka polície a prítomných vyzvala, aby objekt do večera opustili. Hliadka sa tam však už večer neukázala.
      Počtom obetí požiar v Prahe na Florenci prekonal doteraz najtragickejší požiar od vzniku ČR z mája 1995, keď sa pri požiari v pražskom hoteli Olympik udusilo splodinami ohňa osem zahraničných turistov a ďalšie tri desiatky sa zranili.
      Doteraz najtragickejší požiar v Česku sa stal 1. novembra 1984, keď v ústave sociálnej starostlivosti v obci Měděnec v okrese Chomutov zomrelo 26 mentálne postihnutých mladých žien. Požiar založila jedna z chovankýň tak, že podpálila skriňu s novinami. Udalosti v ústave popisuje aj známy film Filipa Renča Requiem pro panenku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies