Rusi obvinili Ukrajinu z jadrového terorizmu, obrátia sa na OSN. Čo na to Ukrajina?

NETKY.SK • 23 Júl 2022, 11:48 • 2 min
Rusi obvinili Ukrajinu z jadrového terorizmu, obrátia sa na OSN. Čo na to Ukrajina?

MOSKVA/KYJEV - Rusko tvrdí, že Ukrajina tento týždeň dvakrát ostreľovala Záporožskú jadrovú elektráreň a iba so šťastím sa predišlo katastrofe.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová počas týždňa uviedla, že Ukrajinci ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň z bezpilotného lietadla 18. a 20. júla. Chladiaci systém reaktora minuli „len o desiatky metrov".

„Len šťastím to neviedlo k poškodeniu zariadenia a ku katastrofe," uviedla Zacharovová. Kyjev sa podľa nej snaží vytvoriť podmienky pre jadrovú katastrofu nielen na svojom území, ale v celej Európe.

Moskvou dosadený predstavitelia v Záporožskej oblasti obvinili Ukrajinu z „jadrového terorizmu" a vo vyhlásení dodali, že sa s týmto incidentom obrátia na Organizáciu Spojených národov.

 

Prečítajte si aj: Zelenskyj: Zabránili sme hladomoru vo svete, o ktorý Rusi usilovali

 

img

 

Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) v piatok potvrdila, že ukrajinská armáda zaútočila pomocou takzvaných samovražedných dronov na ruské jednotky okupujúce Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar. Prostredníctvom dronov kamikadze bol vykonaný útok na stanové mestečko a nepriateľskú techniku," vyhlásila HUR.

Ukrajinské drony údajne zničili ruské zariadenie protivzdušnej obrany a salvový raketomet typu Grad. Zahynuli pri tom traja Rusi a dvanásti sa zranili. Záporožská atómová elektráreň je so šiestimi blokmi a celkovým inštalovaným výkonom 6 000 megawattov najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Rusi ju obsadili ešte začiatkom marca. 

 

Z domova: Jaroslav Naď ostro: „ Pellegrini zneužil medzinárodnú športovú akciu EYOF."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies