V Bruseli vznikne Globálny dohovor primátorov pre otázky klímy a energetiku

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:37 • 2 min
V Bruseli vznikne Globálny dohovor primátorov pre otázky klímy a energetiku

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič a osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre mestá a zmenu klímy Michael R. Bloomberg podpíšu v stredu v Bruseli dohodu o vytvorení Globálneho dohovoru primátorov pre otázky klímy a energetiku.

slovakia

left justify in out

Komisia dnes oznámila, že pôjde o združenie síl dvoch popredných iniciatív vedených primátormi miest - Európskeho konventu primátorov, ktorý predstavuje EÚ, a Kompaktu primátorov, ktorý funguje pod taktovkou OSN. Ich spojením vznikne prvýkrát globálny zväzok miest, ktoré sú zaangažované do boja proti zmene klímy.

 

Oznámenie o spájaní týchto dvoch iniciatív prebehne za prítomnosti výkonnej tajomníčky Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) Christiany Figueresovej a námestníka primátorky Paríža Patricka Klugmana.

 

Združenie síl oboch uvedených iniciatív vytvorí širokú celosvetovú koalíciu pre boj proti klimatickej zmene, a to na základe záväzkov viac ako 7100 miest zo šiestich kontinentov a zo 119 krajín zastupujúcich vyše 600 miliónov obyvateľov sveta.

 

Globálny dohovor primátorov pre otázky klímy a energetiku prichádza šesť mesiacov od konania klimatického summitu OSN v Paríži, kde mestá mali rozhodujúce hlasy pri vytváraní a obhajovaní silnej celosvetovej klimatickej dohody. EK pripomenula, že mestá sú významnými činiteľmi pri implementácii Parížskej dohody. Predstavujú veľké príležitosti pre znižovanie uhlíkových emisií a zvýšenie odolnosti voči klimatickým výkyvom.

 

Mesta sú schopné inovovať rýchlejšie a sú menej obmedzené politikou ako národné štáty v ich úsilí o posun smerom k čistej energii a nízkouhlíkovej infraštruktúre. Mestá sa tejto úlohy podľa stanoviska EK zhostia ešte lepšie, ak dokážu spolupracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies