V Bruseli sa začal mimoriadny summit k Líbyi

NETKY.SK • 11 Marec 2011, 12:57 • 2 min
V Bruseli sa začal mimoriadny summit k Líbyi

V Bruseli sa začal mimoriadny summit k Líbyi

slovakia

left justify in out

Stretnutím hláv štátov a premiérov európskej dvadsaťsedmičky s predsedom Európskeho parlamentu Jerzym Buzekom dnes v Bruseli odštartoval mimoriadny summit Európskej únie, ktorý je venovaný situácii v Líbyi a všeobecne aj politickému vývoju v severnej Afrike.
      Lídri členských krajín budú hľadať na podklade štvrtkového rokovania ministrov zahraničných vecí spoločný politický postoj k zhoršujúcej sa situácii v Líbyi, kde nepokoje z posledných dvoch týždňov prerástli do občianskej vojny. Očakáva sa, že čelní predstavitelia únie prijmú v záveroch jasnú výzvu pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, aby sám odstúpil.
      V tejto súvislosti bude Európska rada riešiť aj zložitú humanitárnu situáciu, najmä na hraniciach Líbye s Tuniskom, kde sa stále hromadia desaťtisíce utečencov.
      Témou bude aj dlhodobá pomoc pri tvorbe demokratických procesov a inštitúcií v arabskom svete, momentálne je aktuálne riešenie tranzície v Egypte a Tunisku, kde sa prodemokratickým silám podarilo v úvode tohto roka zvrhnúť režimy dlhoročných autoritatívnych lídrov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies