V bratislavských lesoch je až do odvolania zakázané zakladať oheň

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 12:39 • 2 min
V bratislavských lesoch je až do odvolania zakázané zakladať oheň

BRATISLAVA - V Bratislave je oddnes až do odvolania zakázané v lesoch či na lesných pozemkoch zakladať, udržiavať a používať otvorený oheň. Zakázané je tiež fajčenie v lesoch či odhadzovanie horiacich predmetov, i vypaľovanie porastov a krovín.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová. Na základe zákona o ochrane pred požiarmi dnes vyhlásilo Hlavné mesto Bratislava spolu s Hasičským a záchranným zborom čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov na lesných pozemkoch. Platiť bude až do odvolania.

Vlastníci alebo správcovia lesných pozemkov sú povinní podľa zákona o ochrane pre požiarom zabezpečiť v lesoch hliadky, stanoviť presný harmonogram a vytvoriť systém spojenia s ohlasovňou požiarov. Povinní sú tiež umiestniť protipožiarne náradie na presne určenom mieste podľa plochy lesných porastov. Vlastníci či správcovia lesných pozemkov majú tiež v čase zvýšeného nebezpečenstva udržiavať prejazdové cesty a zdroje vody v takom stave, aby mohli hasiči bez problémov zasiahnuť. V prípade požiaru musia mať vlastníci a správcovia lesných pozemkov pripravené opatrenia na rýchle odstraňovanie dreva a horľavého odpadu, prijať tiež musia opatrenia na vytváranie rozčleňovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru. Hasiacimi prístrojmi musia vlastníci lesných pozemkoch vybaviť aj lesnú pracovnú techniku. 

Mesto Bratislava upozorňuje, že dodržiavanie zákona o ochrane pred požiarmi je v týchto horúcich dňoch mimoriadne dôležité. "Mesto žiada všetkých občanov o dodržiavanie spomínaných opatrení, aby sa zabránilo, resp. predišlo vzniku akéhokoľvek požiaru a znížilo sa riziko na minimum," uviedla Rodinová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies