V bratislavskej Redute bude súťažiť 26 mladých klaviristov s dielami J.N.Hummela

NETKY.SK • 13 September 2014, 13:02 • 2 min
V bratislavskej Redute bude súťažiť 26 mladých klaviristov s dielami J.N.Hummela

BRATISLAVA - Sprievodným podujatím blížiaceho sa jubilejného 50. ročník Bratislavských hudobných slávností je 8. medzinárodná klavírna súťaž Johanna Nepomuka Hummela. Pod záštitou ministra kultúry Mareka Maďariča sa uskutoční v Redute od 14. do 20. septembra.

slovakia

left justify in out

"Mladí klaviristi do 32 rokov si zmerajú sily v troch kolách interpretáciou diel tohto bratislavského skladateľa. Súťažiť bude 26 umelcov z 13 krajín celého sveta, ktorí spĺňajú programové požiadavky," uviedla pre TASR manažérka súťaže Slávka Ferencová.
      

Hodnotiť ich bude sedemčlenná medzinárodná porota zložená z prestížnych klaviristov a pedagógov na čele s jej predsedom Pavlom Gililovom z Nemecka. V súťaži budú Slovensko zastupovať traja klaviristi: Lýdia Kulichová, Norbert Daniš a Filip Štrauch. Ďalší súťažiaci sú z ČR, Poľska, Japonska, Grécka, Litvy, Talianska, Ukrajiny, Číny, Kórejskej republiky, Taiwanu, Chorvátska a Izraela. Z nich traja postúpia do finále.
      

"Všetci traja sa stanú laureátmi súťaže. Samozrejme, je tam aj finančné ohodnotenie a absolútny víťaz získa možnosť realizovať tri koncerty na Slovensku," dodala Ferencová.
      

Finále a slávnostné vyhlásenie laureátov, odovzdávanie cien a koncert víťazov sa uskutočnia v sobotu 20. septembra o 15.30 a 19.00 h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF). Najskôr sa popoludní predstavia traja finalisti s orchestrom SF a jej stálym hosťujúcim dirigentom Rastislavom Štúrom. Zabojujú o prvenstvo, o ktorom rozhodne porota a večer sa dozvedia výsledky aj návštevníci záverečného koncertu.
      

Bratislavský rodák J. N. Hummel (1778-1867) študoval u Mozarta, Albrechtsbergera, Salieriho a Haydna. Počas života bol považovaný za jedného z najväčších európskych skladateľov a klaviristov. Vynikal najmä v oblasti virtuóznej klavírnej hudby. Bol aj dirigentom a učiteľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies