V Bratislave sa konal 19. ročník Bratislava Marathon. Poznáme tohtoročných víťazov!

NETKY.SK • 8 Apríl 2024, 14:30 • 2 min
V Bratislave sa konal 19. ročník Bratislava Marathon. Poznáme tohtoročných víťazov!

Cez víkend sa konal 19. ročník Bratislava Marathon. Súťažiacim ponúkol atraktívnu trať, slovenský polmaratónsky šampionát i plnú nošu emócií pre každého účastníka.

slovakia

left justify in out

Nepozeraj, nepočúvaj, nerieš výhovorky. Užívaj si beh! – znie maratónsky slogan ČSOB, generálneho partnera najväčšieho slovenského jarného bežeckého podujatia ČSOB Bratislava Marathon k 19. ročníku. A beh si počas maratónskeho víkendu v slovenskej metropole užívalo 6. a 7. apríla takmer 13-tisíc prihlásených bežcov v desiatich disciplínach. Účastnícky rekord 13 501 bežkýň a bežcov na ČSOB Bratislava Marathon z roku 2018 je na spadnutie.

„Taký veľký záujem, aký je o dve kľúčové disciplíny, maratón a polmaratón, sme ešte nikdy nemali, obe boli už v polovici marca vypredané,“ pripomína riaditeľ pretekov Jozef Pukalovič. Na kráľovskú vytrvaleckú disciplínu bolo k 27. marcu prihlásených takmer 1600 žien a mužov, na polovičnú vzdialenosť dokonca až vyše 4500. Veľký záujem bol aj o detské behy, na rôzne súťaže bolo prihlásených viac ako 1200 najmenších adeptov behu. Približne 15 percent účastníkov (1966) je zo zahraničia, Bratislavčania (5049) tvoria 40 percent štartového poľa.

„ČSOB Bratislava Marathon je podujatie pre ľudí a o ľuďoch, oni sú naše hlavné hviezdy,“ pripomína výkonný a marketingový riaditeľ podujatia Peter Pukalovič.

Organizátori z agentúry Be Cool v spolupráci so štátnou aj mestskou políciou, bratislavským Dopravným podnikom a magistrátom pripravili na 19. ročník bratislavského mestského maratónu mierne inovovanú trať. „Dávame možnosť postaviť sa na štart väčšiemu počtu bežcov, trasa je viac bežecká, bezpečnejšia a pre oko určite atraktívnejšia. Priepustnosť trate bude väčšia, a tým sa vytvoria aj lepšie podmienky na samotný beh,“ konštatuje šéf podujatia.

Bežci sa vrátili do absolútneho centra Bratislavy, bežali po turisticky atraktívnych uliciach Michalskej a Ventúrskej s prebehom aj popod ikonickú Michalskú bránu. „Mierne kratší bol tentoraz úsek na nábreží, pobeží sa k River Parku a potom naspäť po nábreží. Na druhej strane krátko po štarte sa natiahol úsek na Ružinovskej ulici, kde sa bežalo až poza obratisko električiek,“ dodáva Jozef Pukalovič.

ČSOB Bratislava Marathon, ktorý o rok oslávi 20-ročné jubileum, nie je len jeden bežecký víkend, ale mnoho športových aktivít počas celého roka. „Šiesteho a siedmeho apríla vyvrcholilo nielen úsilie celého nášho tímu, ale aj šesť mesiacov organizovania rôznych podporných podujatí, ktoré pre ľudí robíme často aj pro bono,“ hovorí Peter Pukalovič, výkonný riaditeľ podujatia a jeden zo zakladateľov pretekov. „Znamená to, že do všetkých aktivít súvisiacich s ČSOB Bratislava Marathon sa zapojilo vyše 23-tisíc športovcov od najmenších až po bežcov vo veteránskom veku. Takisto mám radosť z faktu, že do našich maratónskych aktivít sa zapojilo veľa charitatívnych organizácií, bude ich celkovo až sedem.“

Kto zvíťazil tento rok?

Poliak Pawel Kosek a Chorvátka Nataša Šustičová vyhrali 19. ročník ČSOB Bratislava maratónu. Slovenský titul v polmaratóne získali v nedeľu na rovnakom podujatí Martina Rusina a Zuzana Gejdošová.

Tridsaťdvaročný Kosek dosiahol čas 2:25:32 a domáceho Mareka Hladíka predstihol o 1:15 minúty. Za dvojnásobným maratónskym majstrom Slovenska skončil Čech Martin Kučera so sedemminútovým mankom na víťaza. "Vzhľadom na počasie som so svojím výkonom aj časom veľmi spokojný," uviedol Kosek pre webstránku atletika.sk.

Šustičová je vlaňajšia majsterka Chorvátska a časom 2:49:02 h dosiahla osobné maximum. Najbližšie jej bola s mankom 5:16 minúty domáca Zuzana Polohová, ktorá si odbila maratónsku premiéru. Najlepšiu trojku skompletizovala Jitka Špičáková z Česka (+7:00).

Slovenský titul v polmaratóne obhájil s prehľadom Martin Rusina, ktorý vyhral pred Matúšom Hujsom o 1:02 minúty. Časom 1:07:57 si navyše zlepšil aj osobné maximum z vlaňajšieho podujatia v Barcelone. V celkovom hodnotení polmaratónu bol štvrtý za trojicou Keňanov, na víťaza Hillaryho Kimaya stratil 3:10 minúty. Medzi ženami získala premiérový titul 29-ročná Zuzana Gejdošová, ktorá si taktiež vylepšila svoje maximum (1:19:27) z minuloročného Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Aj ona bola v celkovom hodnotení štvrtá, 2:27 minúty za Keňankou Kipkeriou Philice-Cheboirotovou.

Výsledky:

ČSOB Bratislava Maratón:

muži: 1. Pawel Kosek (Poľ.) 2:25:32 h, 2. Marek HLADÍK (SR) +1:15 min, 3. Martin Kučera (ČR) +7:00

ženy: 1. Nataša Šustičová (Chor.) 2:49:02 h, 2. Zuzana POLHOVÁ (SR) +5:16 min, 3. Jitka Špičáková (ČR) 3:00:41 +11:39

MSR polmaratón:

muži: 1. Martin Rusina (BMSC Bratislava) 1:07:57 h, 2. Matúš Hujsa +1:02 min, 3. Mário Košút (AK ZVP Lučatín) +2:05

ženy: 1. Zuzana Gejdošová (ŠKP Bratislava) 1:19:27 h, 2. Jarmila Kravcová (SAZ) +1:51 min, 3. Kristína Néč Lapinová (AK ZVP Lučatín) +1:28

Renault polmaratón:

muži: 1. Hillary Kimayo 1:04:47 h, 2. Laban Cheruiyot, 3. Ezekiel Kipkorir (všetci Keňa) obaja +50 s

ženy: 1. Kipkerio Philice-Cheboirotová 1:17:00 h, 2. Rose Jepchumbová +29 s, 3. Mercy Chemutaiová (všetky Keňa) +57



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Bratislava Marathon, TASR, Atletika.sk, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies