Aj dnes má poézia čo povedať

NETKY.SK • 26 Jún 2020, 6:37 • 2 min
Aj dnes má poézia čo povedať

„Jedného dňa namaľujem dokonalý západ slnka – len musím zohnať správne slová."

slovakia

left justify in out

Nikdy nezomrie
Poézia možno nemá toľko uznania ako román, to však neznamená, že vyhynula. Bola tu vždy, prežila vojny, epidémie, prevraty a nič ju nezlomilo. A hoci nepoznám budúcnosť a nemám schopnosť vidieť za hranicu dneška, celkom iste viem, že nevyhynie ani o storočie neskôr.


Poézia nepotrebuje kričať, je úderná aj vtedy, keď je tichá. Od minulosti sa jej podoba trochu zmenila, to áno. Kým kedysi sa trvalo na dodržiavaní takých aj onakých pravidiel, teraz sa dáva priechod sile emócií. Báseň je ako mapa, ktorá prevedie dejinami, ona nikdy nebola ľahostajná, vždy poctivo zaznamenávala, čo a ako sa stalo.

 

img

 

Atticus - Miluj jej voľnosť
Atticus je fenomén, odniekiaľ sa vynoril a zaujal toľko čitateľov, že sa ani nestíha značiť si každý jeho citát. Vo svojej zbierke básní zachytáva veľkosť, ale aj malosť. Hovorí o tom, aké to je zaľúbiť sa, aké sa zdá byť všetko nové a osviežujúco nepoznané. Ospevuje neskrotnosť ženskej duše a nachádza krásu aj vo všednosti. Veď aj o spievaní s rádiom počas nočnej jazdy sa dá napísať dojímavo a aj prchavé potešenie z whisky vie vyvolať úsmev. Atticus nie je naivný, presne pomenúva, o čom je život, v čom je jeho sila a v čom je ťaživý.

 

img

 

Viac o knihe TU!

 

Rupi Kaur - Mlieko a med
Moderná poézia autorky sa dočkala svetovej senzácie. Jej myšlienky sú jemné, inokedy zasa drsné. Rupi Kaur hovorí o láske, strate, zneužívaní, traumách, uzdravovaní a ženskosti. Kniha je rozdelená tak, aby mala štyri kapitoly, pričom každá z nich zastupuje inú úlohu. Poslaním Mlieka a medu je vziať čitateľa na trpkú cestu, na ktorej potom zistí, že aj v trpkosti je sladkosť. Ide iba o to, ako sa kto na to pozerá.

 

img


„Kniha vo mne vyvolala veľa emócií. Okamžite si ma podmanila a ja som sa od nej nevedela odlepiť. Každá básnička nesie "posolstvo". Autorka je neskutočná žena, ktorá si toho prežila veľa a bolo to z toho cítiť. Tá kniha mala dušu a ja som si k nej okamžite vytvorila puto. Bolo to strašne osobné pre mňa. A to som tie veci nikdy nezažila. A predsa som mala pocit, že áno. Prečítanie knihy trvá asi hodinu, no dojem zotrvá oveľa dlhšie," píše sa v jednom z mnohých hodnotení na knihu a ostáva len individuálne zistiť, či sa s čitateľkou stotožní a či nie.

 

Viac o knihe TU!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona