V boji o Oscara za cudzojazyčný film ostalo deväť snímok, Učiteľka sa medzi ne nedostala

NETKY.SK • 16 December 2016, 08:25 • 2 min
V boji o Oscara za cudzojazyčný film ostalo deväť snímok, Učiteľka sa medzi ne nedostala

LOS ANGELES - V boji o nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov zostalo deväť snímok. Na svojej oficiálnej webstránke o tom informovala americká Akadémia filmových umení a vied. Slovenský národný kandidát, dráma Eva Nová (2015) režiséra a scenáristu Marka Škopa sa však medzi ne nedostal.

slovakia

left justify in out

Výber nominovaných v tejto kategórii je pritom rozdelený na dve fázy. V tej prvej si od polovice októbra do 12. decembra niekoľkých stovák Akademikov z Los Angeles pozrelo 85 národných kandidátov. Šesť snímok, ktoré vybrali, následne doplnila špeciálna komisia sekcie cudzojazyčných filmov o ďalšie tri. O pätici nominovaných napokon v druhej fáze rozhodnú špeciálne vybrané komisie v New Yorku, Los Angeles a Londýne. Ich členovia a členky si od 13. do 15. januára každý deň pozrú tri filmy a následne odovzdajú svoje hlasovacie lístky. 

V 89. ročníku udeľovania prestížnych filmových cien si Akadémia pripomína 60. výročie kategórie, ktorej víťaza po prvý raz vyhlásili v 29. ročníku, v marci 1957. Pri tejto príležitosti zverejnili prostredníctvom YouTube playlist všetkých ďakovných rečí a na svojej webstránke tiež galériu plagátov víťazných filmov. 

Nominácie v aktuálnej oscarovej sezóne vyhlásia 24. januára a udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutoční v nedeľu 26. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Ceremoniál bude moderovať Jimmy Kimmel. 

Zoznam filmov, ktoré postúpili do druhého kola hlasovania v boji o nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov: 

Austrália: Tanna (réžia: Bentley Dean, Martin Butler) 

Dánsko: Pod pieskom (réžia: Martin Zandvliet) 

Irán: The Salesman (Forushande, réžia: Asghar Farhadi) 

Kanada: Je to len koniec sveta (réžia: Xavier Dolan) 

Nemecko: Toni Erdmann (réžia: Maren Ade) 

Nórsko: The King’s Choice (Kongens Nei, réžia: Erik Poppe) 

Rusko: Paradise (Raj, réžia: Andrej Končalovskij) 

Švajčiarsko: Ja ako Tekvička (réžia: Claude Barras) 

Švédsko: Muž menom Ove (réžia: Hannes Holm) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies