V Berlíne sa konal veľtrh cestovného ruchu ITB. Zameriaval sa na umelú inteligenciu a zmenu klímy

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 14:45 • 2 min
V Berlíne sa konal veľtrh cestovného ruchu ITB. Zameriaval sa na umelú inteligenciu a zmenu klímy

Tohtoročný veľtrh cestovného ruchu ITB Berlín sa zameriaval na budúce témy umelej inteligencie (AI) a ekologickej transformácie.

slovakia

left justify in out

Na veľtrhu sa podľa organizátora predstavilo celkovo 5 500 vystavovateľov z približne 170 krajín a regiónov. "ITB Berlín je a zostáva najdôležitejšou platformou pre cestovný ruch," uviedol berlínsky vládny starosta Kai Wegner a dodal, že veľtrh poskytuje "prelomové impulzy a trendy pre celý svet, čo vedie k inováciám v medzinárodnom cestovnom ruchu".

Z kľúčových inovácií v odvetví sa na ITB diskutovalo o využívaní generatívnej umelej inteligencie v oblastiach, ako je poradenstvo pre zákazníkov alebo inteligentné platby. "Vplyv umelej inteligencie na cestovanie a cestovný ruch bude hlbší ako akýkoľvek technologický vývoj od vynájdenia World Wide Webu," povedala na otváracom ceremoniáli Julia Simpsonová, prezidentka a generálna riaditeľka Svetovej rady pre cestovanie a cestovný ruch.

Keďže cestovný ruch si uvedomuje svoju zodpovednosť v boji proti zmene klímy, účastníci diskutovali aj o riešeniach, ako sú bicykle, elektromobily alebo klimaticky priaznivé riadenie ubytovania. "Musíme umožniť rozvoj oblastí šetrných k životnému prostrediu a obmedziť tie, ktoré ho poškodzujú," povedal Jeremy Sampson, generálny riaditeľ britskej organizácie Travel Foundation.

Po pandémii COVID-19 cestovný ruch "pokračoval v trende rýchlej obnovy pozoruhodným tempom", pričom ázijsko-tichomorský región sa opäť vrátil k "pozitívnej bilancii", uviedol hovorca organizátorov ITB Berlín.

Na veľtrhu sa pritom zúčastnilo viac ako 40 vystavovateľov z Číny. Organizácia OSN pre cestovný ruch očakáva, že medzinárodné cestovanie sa v roku 2024 vráti na úroveň spred pandémie, pričom prvé odhady hovoria o 2-percentnom raste oproti roku 2019. V minulom roku dosiahli celosvetové príjmy tohto odvetvia 1,4 bilióna amerických dolárov, čo je podľa prvých odhadov približne 93 percent úrovne roku 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies