V Banskobystrickom okrese sa vyskytla žltačka typu B

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 10:08 • 2 min
V Banskobystrickom okrese sa vyskytla žltačka typu B

BANSKÁ BYSTRICA – Jeden prípad ochorenia na akútnu vírusovú hepatitídu typu B (žltačka typu B) u dospelej ženy z Banskej Bystrice hlási Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne RÚVZ Márie Tolnayovej je výskyt tohto typu žltačky pre leto typický, ale v tomto prípade nejde o nákazu súvisiacu s potravou. Nakazená žena má v anamnéze tetovanie a kontakt s drogovo závislou osobou. Laboratórne vyšetrenia boli na toto ochorenie pozitívne a odborníci zabezpečili protiepidemické opatrenia.

Banskobystrickému kraju podľa vlaňajších štatistík patrí nelichotivé druhé miesto vo výskyte rôznych druhov žltačiek (najmä typu A) a spolu s Košickým krajom má aj najvyšší medziročný nárast týchto ochorení. Ochorenie na tento typ žltačky na rozdiel od ostatných typov v kraji v porovnaní s rokom 2015 vlani klesol o 23 percent. Ochorenia boli zaznamenané vo všetkých krajoch s maximom v Banskobystrickom.

Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine 35- až 44-ročných. „Odhaduje sa, že globálne len asi päť percent ľudí s chronickou hepatitídou vie o svojom ochorení a len jedno percento sa lieči. Pritom je k dispozícii účinná liečba, ale aj účinné očkovanie na zabránenie vzniku hepatitídy B,“ uviedla Tolnayová.

 

Ako pôvod ochorenia bolo v prípadoch mimo nakazenia cez tráviaci trakt zistené aplikovanie drogy, odbery krvi, transfúzia, piercing a v 30 prípadoch bol pôvod ochorenia nezistený.

 

„Vysoká, vekovo špecifická chorobnosť na hepatitídu typu B odborníkom napovedá, že na prenose nákazy bude mať významný podiel nechránený pohlavný styk,“ doplnila hovorkyňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies