V Aréne uviedli Arzenik a staré dámy - poslednú premiéru v roku 2010

NETKY.SK • 15 December 2010, 12:51 • 2 min
V Aréne uviedli Arzenik a staré dámy - poslednú premiéru v roku 2010

V Aréne uviedli Arzenik a staré dámy - poslednú premiéru v roku 2010 - Kultúra Bratislavské Divadlo Aréna ponúklo v utorok večer (14. 12.

slovakia

left justify in out

img

Bratislavské Divadlo Aréna ponúklo v utorok večer (14. 12.) svojim návštevníkom poslednú premiéru v roku 2010. V inscenácii najznámejšej hry amerického dramatika Josepha Kesselringa Arzenik a staré dámy sa v úlohe starých slečien predstavili Dušan Jamrich a Emil Horváth. Obaja herci si svoje "psycho-postavy" v sukniach užívali.
"To si musíte užívať," potvrdil pre TASR Dušan Jamrich, ktorého na "mierne morbídnu komédiu" nemuseli tvorcovia dlho prehovárať. "Hru som veľmi dobre poznal a keď som počul, že mi sestrou bude Emil Horváth, upokojil som sa, lebo to je dobrý partner, Horváth je babička na zamilovanie."
Správnosť rozhodnutia postaviť dvoch pánov hercov do úloh žien okomentoval aj riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura: "Nebolo to samoúčelné, keď sme prvýkrát doniesli fotky do divadla, pozerali sme ich na počítači a prišiel Emil Horváth a hovorí, ježišikriste, túto fotku musím mať, takto vyzerala moja mama."
Úctyhodný výkon počas premiéry podal aj Ivan Letko, ktorý v jednej hre stvárnil viacero úloh a dokonca viedol dialóg sám so sebou. "Dávno som túžil, keď som ešte videl skvelého ruského herca Rajkina, jeho transformovanie v priebehu niekoľkých sekúnd do iných postáv, hrozne som chcel, keby sa mi toto podarilo, doteraz sa mi nenaskytla táto príležitosť," uviedol Letko, ktorý v hre obrátenej naruby stvárnil Reverenda Harpera, pána Midgelyho, Gibbsa, kapitána Rooneyho aj pána Whiterspoona.
Dej komédie s kriminálnou zápletkou je sústredený okolo dvoch postarších sestier, obývajúcich viktoriánsky dom v Brooklyne. Majú povesť láskavých, zbožných a pohostinných žien. Roztomilé tetušky bývajú v dome so svojím synovcom Teddym (Jozef Bujdák), ktorý pokladá sám seba za prezidenta Theodora Roosevelta. Jeho brat Mortimer (Ľuboš Kostelný), divadelný kritik, je práve šťastne zamilovaný do farárovej dcéry Elaine (Vendula Kasalická). Nič nenasvedčuje tomu, že by sa dialo niečo mimoriadne. Skutočnosť je však presne opačná. Staré dámy ukrývajú v pivnici tajomstvá, ktoré začnú vychádzať na povrch v čase, keď sa domov nečakane vráti ich tretí synovec Jonathan (Ján Koleník), obávaný a hľadaný zločinec.
Režisér a autor prekladu Martin Čičvák si do komédie s prvkami frašky a hororu, v ktorej sa ďalej predstavili Milan Chalmovský, Martin Hronský a Pavol Gmuca, prizval dramaturgov Martina Kubrana a Zuzanu Šajgalíkovú a kostýmovú výtvarníčku Mariju Havran. Scénu navrhol významný európsky scénograf Hans Hoffer. Autorom scénickej hudby je Petr Kofroň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies