V americkom štáte obvinili 16 falošných voliteľov Donalda Trumpa

NETKY.SK • 19 Júl 2023, 09:00 • 2 min
V americkom štáte obvinili 16 falošných voliteľov Donalda Trumpa

LANSING - Generálna prokurátorka amerického štátu Michigan vzniesla v utorok obvinenia voči 16 republikánom, ktorí sa v prezidentských voľbách v roku 2020 falošne prezentovali ako volitelia s cieľom ovplyvniť výsledok hlasovania v prospech Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Každý zo 16 michiganských republikánov čelí ôsmim obvineniam z trestných činov vrátane dvoch obvinení z falšovania úradnej listiny, čo sa považuje za ťažký zločin s trestnou sadzbou 14 rokov. Medzi obvinenými sú napríklad členka Národného republikánskeho výboru (RNC) Kathy Berdenová či bývalá spolupredsedníčka Republikánskej strany v Michigane Meshawn Maddocková. Skupina je obvinená z toho, že 14. decembra 2020 sa zišla a podpísala viacero dokumentov, v ktorých sa jej členovia neoprávnene deklarovali za voliteľov republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Urobili tak v rozpore s platnými volebnými pravidlami, keďže v štáte Michigan zvíťazil demokrat Joe Biden. Tieto falošné dokumenty boli potom odovzdané Senátu amerického Kongresu a Národnému archívu.

 

Americkí voliči v prezidentských voľbách hlasujú priamo pre jednotlivých kandidátov. Následne sa v každom štáte USA zídu tzv. volitelia (electors): tí potom oficiálne odovzdajú hlasy tomu kandidátovi na prezidenta, ktorý v danom štáte zvíťazil. Každý zo štátov má presne stanovený počet voliteľov a spôsob ich výberu v kompetencii každého štátu. "Bolo by to pochybenie najhoršieho kalibru, keby môj úrad v tejto veci nekonal - tvárou v tvár zdrvujúcim dôkazom o organizovanej snahe obísť hlasy miliónov michiganských voličov, ktoré boli legálne odovzdané v prezidentských voľbách," uviedla v súvislosti so vznesením obvinení generálna prokurátorka Michiganu, demokratka Dana Nesselová.

 

Podľa Nesselovej po prezidentských voľbách 2020 došlo vo viacerých štátoch USA vrátane Michiganu ku "koordinovaným snahám" ustanoviť paralelné zbory voliteľov s falošnými dokumentmi. Išlo o tie štáty, o ktoré zvádzali tesný volebný súboj republikáni s demokratmi. Michiganská prokurátorka chce, aby tieto podozrenia preskúmali aj americké federálne úrady a prípadne vo veci aj vzniesli obvinenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR/AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies