V Aleppe začalo platiť desaťhodinové humanitárne prímerie

NETKY.SK • 4 November 2016, 09:24 • 2 min
V Aleppe začalo platiť desaťhodinové humanitárne prímerie

MOSKVA/DAMASK - V sýrskom meste Aleppo, ktoré obliehajú vládne sily podporované Ruskom, začalo dnes platiť 10-hodinové humanitárne prímerie. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Rusko sa rozhodlo vyhlásiť v severosýrskom Aleppe desaťhodinovú humanitárnu prestávku, a to dnes od 9.00 h do 19.00 h miestneho času. Podobná humanitárna prestávka v Aleppe platila aj 20.-22. októbra.

 

Sýrske vládne sily a ruské jednotky vtedy vytvorili osem koridorov, ktorými bolo možné mesto opustiť.

 

Šesť z nich bolo vyhradených pre civilistov a dva pre protivládnych povstalcov, ktorí ovládajú východnú časť Aleppa. Tí však odmietli opustiť svoje pozície v meste a v odchode bránili aj civilistom, ktorým sa údajne vyhrážali smrťou, ak sa pokúsia o únik z blokády.

 

Podľa sýrskych opozičných zdrojov miestni obyvatelia kvôli obavám o vlastnú bezpečnosť odmietali použiť evakuačné koridory, nad ktorými mali dohľad Rusko a sýrsky režim, a požadovali únikové trasy pod dozorom OSN.

 

Sýrske vládne jednotky obnovili útoky na Aleppo 23. októbra a v jeho južnej časti sa zmocnili viacerých strategicky dôležitých objektov a terénnych vyvýšenín. Podľa rôznych odhadov sa vo štvrtiach na východe Aleppa ešte stále nachádza asi 7000 protivládnych ozbrojencov, ktorí patria do rôznych povstaleckých zoskupení.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies