Uznanie volieb v Donbase Ruskom je nepochopiteľné

NETKY.SK • 3 November 2014, 13:58 • 2 min
Uznanie volieb v Donbase Ruskom je nepochopiteľné

BERLÍN - Nemecko dnes označilo za nepochopiteľné oficiálne vyhlásenia Ruska, že Moskva uznáva výsledky volieb najvyšších predstaviteľov a poslancov parlamentov dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Steffen Seibert, hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, na dnešnej tlačovej konferencii v Berlíne uviedol, že Berlín považuje za nepochopiteľné, že oficiálne ruské miesta vyhlasujú, že Moskva rešpektuje a "dokonca až uznáva" výsledok "týchto tzv. volieb". 
     

Seibert upozornil, že súčasný vývoj situácie na východe Ukrajiny vylučuje akékoľvek predčasné zrušenie ekonomických sankcií uvalených na Rusko po udalostiach, ktoré na jar tohto roku spustila anexia Krymského polostrova k Ruskej federácii. Hovorca nemeckej vlády súčasne pripustil, že ak sa situácia na ukrajinskom východe zhorší, môžu byť prijaté ďalšie sankcie. 
     

Voľby v oboch samozvaných ľudových republikách - Doneckej a Luhanskej - označila vláda v Kyjeve za protizákonné, lebo hlasovanie podľa jej názoru protirečí minským dohovorom. Rovnaký názor majú aj USA i EÚ, ktorá už v nedeľu oznámila, že výsledky hlasovania v oboch regiónoch neuzná. Nedeľné voľby sú podľa nej prekážkou na ceste k mieru. Za protizákonné ich považujú aj USA, lebo okrem minských protokolov protirečia aj ukrajinskej ústave. 
     

Ako informovala agentúra TASS, ruské ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení konštatovalo, že voľby na východe Ukrajiny sa uskutočnili za vysokej účasti voličov a dobrej organizácie hlasovania. Rusko zdôraznilo, že je potrebné brať do úvahy voľby a ich výsledok a na základe toho, ako aj v kontexte minských dohovorov, podniknúť aktívne kroky na začatie konštruktívneho dialógu medzi ústrednou vládou a predstaviteľmi Donbasu. Moskva je aj naďalej pripravená spolu so zahraničnými partnermi "konštruktívne pomáhať pri urovnávaní krízy na východe Ukrajiny".
     

Agentúra Interfax neskôr citovala vyhlásenie námestníka ministra zahraničných vecí Grigorija Karasina, ktorí uviedol, že novozvolení lídri na východnej Ukrajine vo voľbách získali mandát na rokovania s Kyjevom, aby sa problémy riešili cestou politického dialógu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies