Pentagón tvrdí, že USA vo vývoji nadzvukových zbraní zaostáva

NETKY.SK • 3 Marec 2020, 12:47 • 2 min
Pentagón tvrdí, že USA vo vývoji nadzvukových zbraní zaostáva

NEW YORK – Riaditeľ amerického ministerstva obrany, výskumu a inžinierstva Mark Lewis zdôraznil, že Rusko a Čína vyvíjajú nástroje, ktorých cieľom je zbaviť USA výhod vo vesmíre, na mori a vo vzduchu.

slovakia

left justify in out

"Rusko a Čína sú pred Spojenými štátmi v oblasti vývoja nadzvukových zbraní a USA sa teraz zamerali najmä na vývoj vzdušnej hypersonickej riadenej strely," oznámili vo včerajších hodinách na brífingu Pentagónu vedúci výskumných a inžinierskych programov amerického ministerstva obrany Mark Lewis a jeho zástupca pre hypersonické systémy Michael White. 

 

"Boli sme lídrami v nadzvukových technológiách, ale rozhodli sme sa nezmeniť ich použitie v zbraňových systémoch", uviedol White. Rusi a Číňania sa tak rozhodli ešte pred niekoľkými rokmi. "Nemôžeme akceptovať existenciu takejto situácie", dodal a zdôraznil, že "protivníci vyvíjajú prostriedky zamerané na zbavenie Spojených štátov výhod vo vesmíre, na mori a vo vzduchu".

 

"Rusi začali s hypersonickými technológiami pracovať súčasne, a využili svoje skúsenosti", poznamenal Mark Lewis. "Využili vývoj používaný ešte za čias studenej vojny. Čína tieto problémy začala riešiť neskôr, no do rozvoja investovala veľa peňazi."

 

Podľa Whitea je teraz v USA hlavný dôraz na vývoj vzdušnej hypersonickej rakety, pretože takáto strela je vhodná pre umiestnenie na rôznych nosičoch. "Zároveň uvažujeme nad výrobou systémov, ktoré by mali viac funkcií", dodal a naznačil, že by sa mali objaviť už v polovici tohto desaťročia.   

         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona