Už vyše 600-tisíc ľudí hľadalo pomocou satelitných snímkov stratený Boeing 777

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 07:10 • 2 min
Už vyše 600-tisíc ľudí hľadalo pomocou satelitných snímkov stratený Boeing 777

DENVER - Už vyše 600.000 ľudí sa prostredníctvom internetovej stránky firmy z amerického štátu Colorado zapojilo do prehľadávania satelitných záberov s cieľom vypátrať miesto dopadu lietadla Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa počas letu do Pekingu v sobotu stratilo.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť DigitalGlobe ponúkla verejnosti na stránke tomnod.com prístup k záberom z dvoch z celkového počtu jej piatich družíc pokrývajúcich oblasť medzi Thajským zálivom a Juhočínskym morom. Ľudia môžu na jednotlivých záberoch nahlasovať podozrivé objekty či javy, ako ropné škvrny či plávajúce časti stroja alebo záchranných člnov.
      

Stránka s družicovými zábermi zaznamenala do utorka už desať miliónov prezretí, čo viedlo k občasným výpadkom jej dostupnosti, uviedol jeden z riaditeľov firmy Shay Har-Noy. K snímkam majú prístup i vyšetrovatelia a úrady USA, napísala agentúra Reuters.
      

Boeing s 239 pasažiermi a členmi posádky zmizol z obrazoviek radarov po asi hodine letu z Kuala Lumpur, približne medzi východným pobrežím Malajzie a južným Vietnamom. V čase posledného kontaktu s dispečermi sa nachádzal nad morom v blízkosti východomalajzijského mesta Kota Bharu.
      

Malajzijská armáda ale stroj zachytila prostredníctvom radarov ešte aj neskôr, a to v oblasti Melackého prielivu, ktorý sa nachádza v Juhočínskom mori medzi západným pobrežím Malajského polostrova a ostrovom Sumatra.
      

Do pátrania po lietadle nasadili úrady 10 krajín lode námorníctva, vojenské lietadlá, vrtuľníky, pobrežnú hliadku i civilné lode. Vietnam medzitým dnes oznámil, že obmedzuje pátraciu akciu po lietadle. "Vietnam obmedzí väčšinu pátracích akcií v súvislosti so zmiznutým malajzijským lietadlom, kým nám malajzijská vláda neposkytne ďalšie potrebné informácie o udalosti," uviedol podľa Reuters tajomník ministerstva obrany Pham Quy Tieu.

 

Šéf malajziských vzdušných síl poprel správy o nájdení lietadla



Šéf malajzijských vzdušných síl poprel vyjadrenia pripisované jemu, že zmiznuté lietadlo pomocou radaru objavili v Melackom prielive, asi 500 kilometrov od jeho plánovanej trasy. Rodzali Daud povedal, že takéto správy miestnych médií sú nepravdivé. Pripustil však, že sa mohlo lietadlo obrátiť späť. Boeing s 239 osobami na palube zmizol ešte v sobotu počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Odvtedy sa ho nedarí nájsť. Melacký prieliv leží v Juhočínskom mori medzi Malajzijským polostrovom a ostrovom Sumatra.

 

Pátranie po lietadle pokračuje v stredu už piatym dňom, napriek vysokému nasadeniu sa však stále nepodarilo nájsť žiadne konkrétne stopy po havárii. Stroj zmizol z obrazoviek v sobotu nadránom malajzijského času, keď sa mal nachádzať nad Thajským zálivom. Po troskách pátrajú desiatky lietadiel a lodí z viacerých krajín, zatiaľ čo sa v médiách objavujú rôzne špekulácie vrátane možnosti teroristického útoku. Interpol totiž v nedeľu potvrdil, že dvaja cestujúci použili ukradnuté pasy. Malajzijská polícia už zistila, že jeden z nich patril 19-ročnému Iráncovi, ktorý chcel v Nemecku požiadať o azyl. Nepredpokladá, že by mal väzby na teroristov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies