ÚVO má skontrolovať tendre agentúry z Horných Plachtiniec

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 15:57 • 2 min
ÚVO má skontrolovať tendre agentúry z Horných Plachtiniec

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pravdepodobne skontroluje tendre, ktoré robila Regionálna Obstarávacia Agentúra s.r.o. (ROA) ako centrálny obstarávateľ na marketingové a poradenské služby v oblasti obchodu a riadenia pre iných verejných obstarávateľov.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS v parlamente Lucia Žitňanská v pondelok popoludní podala podnet na ÚVO na vykonanie kontroly spomínaných verejných obstarávaní.

"Domnievam sa, že ROA možno formálno-právne spĺňa podmienky zákona na to, aby bola verejným obstarávateľom, ale de facto nie," uviedla v pondelok pre agentúru SITA Žitňanská. Vychádza pritom z vyjadrení starostu Horných Plachtiniec Ladislava Nozdrovického, ktorý ani nevedel, že v spomínanej agentúre bol minulý týždeň vymenený konateľ. "Obec v ROA zjavne figuruje ako biely kôň, keďže starosta ani nevedel, že ROA vymenila konateľa," myslí si opozičná poslankyňa.

"Domnievam sa tiež, že spôsob zverejnenia týchto verejných obstarávaní nespĺňa zákonné kritériá transparentnosti, nediskriminácie vytvárania súťažných podmienok a tým aj efektívnosti. Očakávam od úradu, že vykoná kontrolu a bude konať v rámci svojich kompetencií, vrátane podania žaloby na súd, ktorou bude požadovať zrušenie už uzatvorených zmlúv," dodala Žitňanská. Svoj podnet na kontrolu tendrov ROA prisľúbila dať k dispozícii médiám.

Centrálne verejné obstarávanie verejným obstarávateľom - agentúry však podľa Žitňanskej môže byť efektívne. "Ak ministerstvo, resp. ministerstvá sa dohodnú, transparentne zriadia takúto agentúru, nastavia v nej štandardy verejného obstarávania," uviedla. Ak v otázkach, ako je transparentnosť, riešenie konfliktu záujmov a podobne, vopred zadefinujú model financovania takejto agentúry, ako aj kontrolu jej činnosti a toto všetko zverejnia, takýto model podľa nej môže byť efektívny. "V prípade agentúry z Horných Plachtiniec však ide o biznisový model súkromnej osoby, v ktorej obec figuruje ako biely kôň," dodala Žitňanská.

O aktivitách ROA, ktorá si uvádza sídlo v malej obci Horné Plachtince s dvesto obyvateľmi v okrese Veľký Krtíš, informovala agentúra SITA ako prvá už v polovici januára. ROA vznikla vlani v auguste ako centrálna obstarávacia organizácia. Spoločníkmi ROA so základným imaním 7 500 eur sú obec Horné Plachtince s vkladom 750 eur a súkromná firma TenderOnline a.s. z Bratislavy, ktorá vložila 6 750 eur a verejnému obstarávaniu sa venuje od roku 2010. Aby mohla ROA centrálne obstarávať pre iných obstarávateľov, musela uzavrieť s obcou spoločenskú zmluvu. Starosta Horných Plachtiniec je v dozornej rade ROA od jej vzniku. Bývalého konateľa obstarávacej agentúry Jána Feranca nahradila Katarína Lutherová 15. apríla. V ten istý deň skončili v dozornej rade agentúry Stanislav Pecúch a Radomír Drončko.

ROA mesiac po svojom vzniku, v septembri 2012, vyhlásila tri užšie súťaže na poskytovanie služieb pre iných verejných obstarávateľov v oblasti informovanosti a publicity, odborného poradenstva pre verejné inštitúcie, resp. verejných obstarávateľov a poradenstva pre manažérske systémy a verejné obstarávanie. Agentúra v oznámeniach o vyhlásení verejného obstarávania neuviedla, pre koho obstaráva ani predpokladanú cenu a rozsah služieb. Zákazky na štyri roky mali byť financované zo zdrojov Európskej únie.

ROA nedávno zverejnila výsledky centrálneho obstarávania na služby pri poskytovaní informovanosti a publicity. Podľa oznámenia o výsledku súťaže zákazka má konečnú cenu 130 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a je určená pre 25 iných verejných subjektov, vrátane piatich ministerstiev. Agentúra vybrala ponuky štyroch bratislavských firiem v rovnakej výške po 20 mil. eur vrátane DPH. Pri vyhodnocovaní mala rozhodovať ekonomicky najvýhodnejšia ponuka a mala sa použiť elektronická aukcia. Jedna z firiem uviedla, že nevyhrala tender, ale iba možnosť zúčastňovať sa v budúcnosti elektronických aukcií. Rozhodnutie potenciálnych obstarávateľov o využití PR služieb na obstarávanie je dobrovoľné.

Ministerstvo vnútra ako budúci garant centrálneho obstarávania pre štátne inštitúcie v piatok oficiálne odporučilo inštitúciám štátnej a verejnej správy zapojeným do spolupráce s ROA, aby si v prípade potreby obstarávali podobné služby pod vlastnou gesciou. Služby tejto agentúry rezort odporúča využiť len v prípade, že na základe elektronickej aukcie obstará ROA potrebný tovar alebo službu ekonomicky výhodnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies