Kedy predpokladá WHO koniec pandémie?

NETKY.SK • 21 August 2020, 20:29 • 2 min
Kedy predpokladá WHO koniec pandémie?

ŽENEVA - Korupcia okolo zdravotníckeho ochranného vybavenia sa rovná "vražde", pretože pripravuje zdravotníkov liečiacich pacientov s ochorením COVID-19 o ochranu, ktorú nutne potrebujú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V piatok to vyhlásil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Tedros tiež povedal, že WHO predpokladá koniec pandémie do "necelých dvoch rokov".

 

"Ak zdravotníci pracujú bez osobného ochranného vybavenia, ohrozujú svoje životy, a to ohrozuje aj životy ľudí, o ktorých sa starajú," povedal Tedros novinárom.

 

"Je to trestné a je to vražda. A musí to prestať," varoval šéf WHO.

 

Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) začala rokovať s Ruskom s cieľom pokúsiť sa získať viac informácií o experimentálnej vakcíne proti ochoreniu COVID-19, ktorú krajina nedávno schválila na používanie.
 

 

WHO aktuálne vedie s Rusmi rozhovory o vakcíne
Rusko minulý týždeň oznámilo, že vakcínu zaregistrovali na použitie po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch, pričom ju údajne dostala aj dcéra prezidenta Vladimira Putina.

 

Ruskí predstavitelia chcú dokonca už v októbri začať s plošným očkovaním. Mnohí vedci v krajine i v zahraničí sú však skeptickí a spochybňujú rozhodnutie zaregistrovať ju ešte pred treťou fázou testov, ktorá obyčajne trvá niekoľko mesiacov a zahŕňa testovanie na tisíckach ľudí. Rusi tvrdia, že vakcína poskytne dlhotrvajúcu imunitu voči COVID-19, no neposkytli na to žiadne dôkazy.

Catherine Smallwood z WHO Europe informovala, že agentúra začala "priame rokovania" s Ruskom a zástupcovia WHO zdieľajú "rôzne kroky a informácie, ktoré budú potrebné, aby WHO mohla urobiť posudok".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa World Health Organization (@who),


Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge v súvislosti s ruskou vakcínou skonštatoval, že agentúra víta všetky pokroky pri vývoji vakcín, no každá z nich sa musí podrobiť rovnakým klinickým testom.

"Obavy o bezpečnosť a efektívnosť nemáme len v súvislosti s ruskou vakcínou, ale všetkými vakcínami vo vývoji," poznamenala Smallwood s tým, že WHO pristúpila k "zrýchlenému postupu", aby sa pokúsila vývoj urýchliť, no upozornila, že je nevyhnutné, aby sa v záujme rýchlosti nerobili ústupky v bezpečnosti a efektivite.

Podľa vedcov sú potrebné rozsiahle testy na desiatkach tisíc ľudí, aby dokázali určiť, či vakcína skutočne funguje. Dve ďalšie potenciálne vakcíny proti COVID-19 už s takýmito testami začali v Spojených štátoch a ďalších krajinách, pričom by mali zaočkovať asi 30-tisíc ľudí, ktorých budú následne sledovať.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk. Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies