Úvery na bývanie sú historicky najlacnejšie

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 16:09 • 2 min
Úvery na bývanie sú historicky najlacnejšie

BRATISLAVA - Slováci si v súčasnosti na bývanie požičiavajú historicky najlacnejšie. Priemerná úroková sadzba v apríli dosiahla 4,13 %, čo bolo menej ako doterajšie historické minimum 4,27 % z decembra minulého roka. Tento fakt sa prejavil aj na vysokom záujme o úvery na bývanie, poskytnutých 336 miliónov eur znamená štvrtý historicky najsilnejší mesiac. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Fincentrum.

slovakia

left justify in out

"Klienti profitujú z výhodnej situácie na medzibankovom trhu, konkurenčného boja medzi bankami a dôležitú úlohu zohráva aj silnejúca pozícia nezávislých sprostredkovateľov, ktorí pomáhajú pri výbere najvýhodnejšej ponuky," vysvetľuje analytik spoločnosti Ján Porázik. Objem úverov na bývanie podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) medziročne narástol o 40 % a medzimesačne o 5 %. "Môžeme očakávať, že v nasledujúcich mesiacoch sa ich objem ešte zvýši. Pri úrokovej sadzbe už veľký priestor na pokles nevidíme, ale veľa bude závisieť aj od klientov a ich ochoty vyjednávať s bankami," avizoval Porázik. Približne 12 % úverov poskytli banky s variabilnou sadzbou alebo ročnou fixáciou. Priemerná úroková sadzba pri nich poklesla zo 4,15 % na 3,85 %. Najväčší záujem je o fixácie na 2 až 5 rokov. Takýmto spôsobom si klienti poistili nemennosť splátky v prípade 87 % objemu úverov. Priemerná úroková sadzba sa v tomto prípade znížila zo 4,26 % na 4,13 %.

V apríli poskytli stavebné sporiteľne historicky najvyšší objem medziúverov. "Poskytnutých 57 miliónov eur znamená medziročný rast o 13,3 % a medzimesačný až o 28,9 %. Stavebné sporiteľne sa v tomto prípade vezú na vlne výhodnejšieho refinancovania vďaka priaznivým úrokovým sadzbám," vysvetľuje Porázik. Priemerná úroková sadzba v tomto segmente poklesla medzimesačne zo 4,15 % na 4 %.V prípade stavebných úverov aktuálny objem 2,9 milióna eur medziročne poklesol o 28,3 %, medzimesačne však vzrástol o 99,2 %, čo súvisí s ich nízkym objemom v marci. Ich priemerná úroková sadzba klesla zo 4,77 % na 4,75 %. V apríli zlacneli aj spotrebiteľské úvery, ktorých priemerná sadzba sa medzimesačne znížila zo 14,26 % na 13,98 %. "Aj táto sadzba je však stále vysoká na to, aby sme mohli povedať, že požičať si na spotrebu sa oplatí. Výhodnejšie je budovať si finančné rezervy," dodal Porázik. Objem týchto úverov sa medziročne zvýšil o 28,3 % a medzimesačne klesol o 5,3 % na 128 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies