Útoky v Ouagadougou si vyžiadali životy 8 extrémistov a 7 vojakov

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 18:47 • 2 min
Útoky v Ouagadougou si vyžiadali životy 8 extrémistov a 7 vojakov

OUAGADOUGOU - Osem islamských extrémistov a sedem vojakov prišlo v piatok o život pri útokoch na francúzske veľvyslanectvo a generálny štáb armády v Ouagadougou, hlavnom meste Burkina Faso. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na člena vlády tohto afrického štátu Rémiho Dandjinoua.

slovakia

left justify in out

Podľa neho päť extrémistov bolo zabitých neďaleko ambasády a traja ďalší pri sídle generálneho štábu ozbrojených síl. Uviedol, že počet mŕtvych vojakov môže stúpnuť, keďže mnoho z nich je vážne zranených. 

 

Skupina neznámych páchateľov spustila paľbu ráno neďaleko úradu premiéra, sídla generálneho štábu ozbrojených síl Burkiny Faso a francúzskeho veľvyslanectva. Vojaci a špeciálne sily obkľúčili budovy a pátrali v oblasti po ďalších podozrivých útočníkoch.

 

Minister obrany Jean-Claude Bouda uviedol, že išlo o "teroristický útok" zameraný najmä na generálny štáb armády a veľvyslanectvo Francúzska. Primátor Armand Béouindé informoval, že útočila desiatka mužov, ktorí pri vstupe do sídla generálneho štábu armády odpálili výbušninu nastraženú v aute.

 

Následne - ešte oblečení v civile - prenikli do budovy, kde sa prezliekli do uniforiem, čo vyvolalo špekulácie o ich skutočnej identite. Podľa vyjadrenia očitých svedkov, ktorých citovala agentúra Reuters, útočníci pred streľbou kričali "Alláhu akbar" (Boh je veľký).

 

Hlavné mesto Burkiny Faso bolo v minulých rokoch opakovane cieľom útokov džihádistov, ktorí si za svoje ciele vyberali miesta navštevované ľuďmi z európskych krajín. Ďalším terčom útokov boli predstavitelia štátu - najmä policajti a vojaci. K týmto útokom dochádza hlavne na severe krajiny pri hraniciach s nestabilnými oblasťami susedného Mali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies