Útočníka z New Yorku obvinili z terorizmu: FBI pátra po ďalšej osobe

NETKY.SK • 2 November 2017, 06:00 • 2 min
Útočníka z New Yorku obvinili z terorizmu: FBI pátra po ďalšej osobe

NEW YORK - Americká federálna prokuratúra vzniesla v stredu obvinenie z terorizmu voči imigrantovi z Uzbekistanu, ktorému je pripisovaný utorňajší útok vozidlom v newyorskej štvrti Manhattan.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdeväťročný Sayfullo Saipov sa má zodpovedať z poskytovania materiálnej podpory teroristickej skupine, násilia a ničenia motorových vozidiel. V dokumentoch, na ktoré odkazuje, sa konštatuje, že tento muž úmyselne nasmeroval prenajatý pikap na cyklistickú cestu blízko newyorského Svetového obchodného centra, kde ňou vrážal do ľudí.

 

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) medzitým oznámil, že v súvislosti s utorňajším incidentom v New Yorku pátra po ďalšom Uzbekovi, identifikovanom ako 32-ročný Mukhammadzoir Kadirov.

 

Saipova predviedli v stredu pred súd, ktorý rozhodol o jeho ponechaní vo väzbe. Sudca federálneho súdu v New Yorku zároveň vytýčil ďalšie pojednávanie na 15. novembra.

 

Obvinený muž bol prítomný v súdnej sieni aj napriek zraneniu, ktoré utrpel pri zásahu polície na mieste činu. Predviedli ho na vozíku, so spútanými rukami i nohami, pričom sa nevyjadroval k obvineniam z terorizmu, ktoré voči nemu vzniesla federálna prokuratúra. Jeho advokát povedal, že jeho klient trpí "výraznými" fyzickými bolesťami a potrebuje "denne meniť obväzy, aby nedostal infekciu". O vážnosti jeho poranení sa však ďalej nevyjadroval. Saipovovi právnici na súde nepožadovali jeho prepustenie na kauciu.

 

Útok v popoludňajších hodinách miestneho času si vyžiadal osem mŕtvych a najmenej 11 vážne zranených.

 

Vyšetrovatelia v danom prípade našli mobilný telefón, v ktorom sa nachádzali propagandistické materiály teroristickej skupiny Islamský štát (IS). Podľa súdnych dokumentov obvinený vypovedal, že k činu ho inšpirovali práve videozábery IS, ktoré si prezeral na svojom telefóne.

 

Saipov povedal vyšetrovateľom aj to, že útok začal plánovať už približne pred rokom. Rozhodol sa, že ho spácha na sviatok Halloween, pretože sa domnieval, že v uliciach sa bude pohybovať vyšší počet ľudí. Auto si prenajal približne v týždňovom predstihu, aby si nacvičil jazdu.

 

Saipov je naďalej vo väzbe v nemocnici, kam ho previezli po tom, ako ho pri snahe utiecť z miesta činu postrelili policajti. Po operácii bol pri vedomí a vyšetrovatelia sa od neho snažili získať informácie o útoku.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies