Následkom zemetrasenia na Aljaške bol tento jav

NETKY.SK • 20 Október 2020, 09:28 • 2 min
Následkom zemetrasenia na Aljaške bol tento jav

Anchorage - Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo v pondelok pobrežie Aljašky. Následkom bolo aj pár malých vĺn cunami. Americký štát zatiaľ nehovorí o žiadnych obetiach či iných škodách. Správu o tom priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

Ľudia boli evakuovaní na vyššie položené miesta, keďže sa varovania o príchode cunami týkali najmä južného pobrežia Aljašky, uviedol Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) so sídlom v štáte Maryland.

 

Cca 60-centimetrové vlny sa vyskytli pri mestečku Sand Point, ktoré leží približne 100 kilometrov od epicentra. Trasenie zeme siahalo až do hĺbky 40 km. Zóna ohrozenia sa tak rozšírila niekoľko stoviek kilometrov na sever k vstupu do Cookovho zálivu. Prírodný jav sa utíšil krátko pred príchodom do najväčšieho mesta štátu – Anchorage. 

 

 

Varovanie pred cunami bolo znížené na "menej nebezpečné". Zasiahnuté oblasti by podľa NOAA "nemali očakávať rozsiahle záplavy". Zemetrasenie pocítili aj obyvatelia komunity King Cove na neďalekom Aljašskom polostrove, no podľa slov správcu mesta Garyho Hennigha sa mesto zdá byť nedotknuté. Zemetrasenie nastalo po troch mesiacoch od iného trasenia zeme v inom regióne - so silou 7,8.

 

Aljaška sa nachádza v seizmicky aktívnom Ohnivom kruhu. USA zasiahlo v marci 1964 najväčšie zemetrasenie s magnitúdou 9,2. Zničilo to mesto Anchorage a následná cunami prišla na Aljašský záliv, západné pobrežie USA i Havaj. Umrelo vtedy 250 ľudí.

 

 

Vo svete je jedno z najznámejších zemetrasení a následnej cunami najviac známe to 11. marca 2011, ktoré v Japonsku zasiahlo aj jadrovú elektráreň Fukušima. Následkom bol až únik rádioaktívnych látok. Krajina vychádzajúceho slnka sa nachádza na seizmickom území, kde sú tisícky zemetrasení ročne. Následky po cunami z 11. marca sú ešte v Japonsku stále prítomné, napriek tomu, že Japonci dôkladne čistia okolité miesta od radiácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies