Ústavný súd zamietol sťažnosť Slovnaftu voči rozsudku Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 14 Október 2014, 15:50 • 2 min
Ústavný súd zamietol sťažnosť Slovnaftu voči rozsudku Najvyššieho súdu

BRATISLAVA - Ústavný súd SR zamietol argumenty spoločnosti Slovnaft, ktorá sa sťažovala na rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR v spore s Protimonopolným úradom (PMÚ) SR. Informovala o tom dnes hovorkyňa PMÚ Andrea Wilhelmová.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd v apríli 2013 potvrdil rozhodnutie úradu uložiť Slovnaftu pokutu vo výške viac ako 9 miliónov eur. Protisúťažné konanie spoločnosti spočívalo podľa Wilhelmovej v zneužívaní svojho dominantného postavenia formou diskriminácie pri veľkoobchodnom predaji benzínu na území SR v období od 1. januára do 31. decembra 2006 a pri veľkoobchodnom predaji nafty od 1. januára 2005 do 31. decembra 2006.
     

Slovnaft podal proti rozsudku NS ústavnú sťažnosť, ktorej podstatou bolo porušenie práva na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Rozsudok totiž nebol podľa Slovnaftu dostatočne odôvodnený vo vzťahu k odklonu od predchádzajúcej praxe.
     

Ústavný súd však vo svojom náleze konštatoval, že hoci sa NS skutočne odchýlil od právnych názorov jeho iných senátov v dvoch predchádzajúcich rozhodnutiach, dôvodmi odklonu sa dôsledne a rozsiahlo zaoberal. "Ústavný súd uzavrel, že rozsudok Najvyššieho súdu je ústavne udržateľný a námietky spoločnosti Slovnaft neodôvodňujú vyslovenie porušenia ňou namietaných ústavných práv," dodala Wilhelmová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies