Ústavný súd SR je zavalený rekordným počtom podaní

NETKY.SK • 22 Január 2013, 12:28 • 2 min
Ústavný súd SR je zavalený rekordným počtom podaní

Ústavný súd SR je zavalený rekordným počtom podaní - Politika Ústavný súd SR zaznamenáva stupňujúci sa počet podaní, od začiatku roka mu doručili už 9530 sťažností fyzických a právnických osôb. Taký vysoký počet podaní registroval ústavný súd v minulom ro

slovakia

left justify in out

img

Ústavný súd SR zaznamenáva stupňujúci sa počet podaní, od začiatku roka mu doručili už 9530 sťažností fyzických a právnických osôb. "Taký vysoký počet podaní registroval ústavný súd v minulom roku až ku dňu 2. júla," uviedla hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová. 

V roku 2012 Ústavnému súdu SR doručili celkovo 14.258 podaní, čo bolo o 9981 viac ako v predchádzajúcom roku. "Trend nárastu počtu podaní na ústavný súd sa dramaticky stupňuje. V roku 2007, teda v čase nástupu súčasných sudcov do funkcie, bolo zaregistrovaných celkovo 3180 podaní. Momentálny stav tak už predstavuje viac ako trojnásobok vtedajšieho celoročného počtu podaní,"povedala hovorkyňa.

V stredu (23. 1.) na neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu SR pridelia sudcom náhodným výberom 2252 sťažností fyzických a právnických osôb z konca minulého roka. Na jedného sudcu tak pripadá v priemere 170 podaní. Ďalších 9530 podaní doručených od 1. januára 2013 pomáhajú podľa Pančurovej zaregistrovať zamestnanci ústavného súdu brigádnicky počas víkendov. Po zaregistrovaní budú postupne náhodným spôsobom prideľované sudcom spravodajcom na rozhodovanie v jednotlivých senátoch.

ÚS SR dostal začiatkom januára aj sťažnosť Jozefa Čentéša v súvislosti s odmietnutím prezidenta SR Ivana Gašparoviča vymenovať ho za generálneho prokurátora SR, a to napriek tomu, že ho do funkcie zvolila Národná rada SR. Čentéš namieta porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, pričom návrh obsahuje aj nariadenie dočasného opatrenia. Sťažnosť 9. januára náhodným výberom pridelili sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi, členovi I. senátu, ktorý pracuje v zložení predsedníčka Marianna Mochnáčová a sudcovia Peter Brňák a Milan Ľalík. Čentéš vzápätí namietal predpojatosť voči sudcom Brňákovi a Ľalíkovi. O tejto námietke bude rozhodovať II. senát ÚS v zložení predseda Lajos Mészáros a sudcovia Juraj Horváth a Sergej Kohut, dosiaľ k rozhodnutiu v tejto veci nedošlo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies