Ústavný súd si vyžiadal verdikt NS o prepustení údajného vraha Štefana Szabóa

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 15:41 • 2 min
Ústavný súd si vyžiadal verdikt NS o prepustení údajného vraha Štefana Szabóa

BRATISLAVA - Ústavný súd požiadal najvyšší súd, aby mu poslal svoje rozhodnutie o prepustení Štefana Szabóa, neprávoplatne odsúdeného za dve vraždy.

slovakia

left justify in out

Považuje totiž za nekonkrétne a vágne tvrdiť, že verdikt najvyššieho súdu o prepustení v tomto prípade je dôsledkom staršieho rozhodnutia senátu ústavného súdu v prípade obvinených tzv. piťovcov. "Kým nie je známy text odôvodnenia rozhodnutia NS SR, nie je možné k tomuto tvrdeniu zaujať jednoznačné stanovisko," vyhlásila predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková v stanovisku, ktoré zverejnila na webstránke súdu. Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky požiadala Najvyšší súd Slovenskej republiky, aby jej poslal spomínané rozhodnutie, pretože informácie dosiaľ zverejnené v médiách nesvedčia o tom, že by prepustenie Štefana Szabóa na slobodu malo byť dôsledkom rozhodnutia senátu Ústavného súdu SR v kauze tzv. piťovcov.

 

Predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin informoval, že v prípade prepustenia Štefana Sz. podá podnet na mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie. „Podľa môjho názoru došlo k hrubému porušeniu zákona, obvinený nemal byť v žiadnom prípade prepustený z väzby. Ide o nesprávny výklad ústavy a zákona, ktorý je dokonca v rozpore s judikatúrou štrasburského súdu,“ vyhlásil Štefan Harabin. Podľa Harabina je potrebné, aby sa päťčlenný dovolací senát najvyššieho súdu problémom zaoberal a zjednal nápravu. Ako uviedlo tlačové oddelenie najvyššieho súdu, v prípade prepustenia Štefana Szabóa ide o dôsledky rozhodnutia senátu Ústavného súdu SR v prípade obvinených údajných piťovcov. Harabin vtedy podal disciplinárny podnet na týchto sudcov, pretože bola podľa neho ohrozená trestná politika štátu. 

 

Spomínané rozhodnutie ÚS v kauze piťovci z 22. mája 2013 padlo po ústavnej sťažnosti jedného zo štyroch údajných členov skupiny na to, ako im predlžovali väzbu. Štvorici sa končil termín lehoty väzby a preto ju prokurátor 15. mája 2012 navrhol predĺžiť. Špecializovaný trestný súd však žiadosť prokurátora 24. mája 2012 zamietol a lehotu trvania väzby nepredĺžil. Proti tomuto rozhodnutiu špecializovaného súdu podal sťažnosť prokurátor špeciálnej prokuratúry a uspel na najvyššom súde, ktorý 6. júna 2012 uznesenie špecializovaného súdu o nepredĺžení väzby zrušil a lehotu trvania väzby predĺžil do 15. októbra 2012. Proti tomuto verdiktu NS SR podal ústavnú sťažnosť obvinený M. Š. Prekážalo mu, že najvyšší súd rozhodol o sťažnosti prokurátora bez toho, aby túto sťažnosť pred tým doručil obvinenému (teda sťažovateľovi) a jeho obhajcovi. Ústavný súd SR to vyhodnotil ako porušenie práv. Najvyšší súd preto po náleze Ústavného súdu SR musel opäť rozhodnúť o pôvodnej sťažnosti prokurátora proti nepredĺženiu väzby, ale pri opakovanom rozhodovaní ju už zamietol. Väzba sa tak stala nezákonná a obvinených prikázali prepustiť. Dvoch z nich - Mateja Š. a Miroslava A. však hneď zatkli a krátko potom ich Špecializovaný trestný súd v Pezinku vzal do väzby pre obžalobu v inej trestnej veci. 

 

Neprávoplatne odsúdeného Štefana Szabóa pustili v stredu na slobodu. Špecializovaný trestný súd ho vlani 16. októbra odsúdil na doživotný trest vo väzení s maximálnym stupňom za vraždy dvoch mužov, ktorým údajne dlhoval peniaze. Druhú mŕtvolu Andreja Wolfa našli v jeho garáži pri záhradnej chate po tom, ako ho zadržali. Zatkli ho krátko po vražde Tibora Kováča z Holiar (okres Komárno). Štefana Szabóa odsúdili aj za to, že mal nelegálne zbrane. Obžalovaný sa odvolal, a tak rozsudok putoval v novembri na najvyšší súd. Vo februári si navyše Štefan Szabó podal žiadosť o prepustenie z väzby. Sudca najvyššieho súdu vrátil rozsudok späť na špecializovaný súd a nerozhodol o jeho žiadosti o prepustení. Na špecializovanom súde si to všimli a okamžite žiadosť na prepustenie údajnému vrahovi zamietli. Štefan Szabó dal sťažnosť na najvyšší súd. O nej v stredu iný sudca najvyššieho súdu Peter Krajčovič rozhodol tak, že Štefana Szabóa púšťa na slobodu. Dôvodom rozhodnutia je procesné pochybenie, čím došlo k porušeniu dohovoru o ľudských právach. Najvyšší súd prikázal Špecializovanému trestnému súdu v tejto veci pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies