Úsporné opatrenia vlády SR sa premietnú do vyšších spotrebiteľských cien

NETKY.SK • 8 Október 2010, 07:04 • 2 min
Úsporné opatrenia vlády SR sa premietnú do vyšších spotrebiteľských cien

Úsporné opatrenia vlády SR sa premietnú do vyšších spotrebiteľských cien

slovakia

left justify in out

img

Šetrenie vlády na strane výdavkov by malo byť podľa Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) razantnejšie. Jej prezident Vladimír Sirotka upozorňuje, že pripravované úsporné opatrenia, cez ktoré chce štát získať viac peňazí do rozpočtu, zaťažia najmä malých podnikateľov a zákonite sa premietnu aj do zvyšovania spotrebiteľských cien.
"My chápeme, že treba ozdraviť verejné financie, pretože schodok v štátnom rozpočte je veľký a treba si niekde utiahnuť opasky," uviedol Sirotka na dnešnej tlačovej konferencii. Ako ale dodal, táto záťaž sa presunula vo veľkej miere na malých podnikateľov. "Samotné zvýšenie DPH z 19 % na 20 % by sa skutočne nemuselo premietnuť do rastu cien. Ak sa ale na malých podnikateľov a ich finančné zaťaženie pozrieme ako na celok, tak okrem vyššej DPH je to aj zvyšovanie odvodov, zdraženie dopravy kvôli drahším diaľničným nálepkám, dani z motorových vozidiel, zvýšenie dane z nehnuteľností, ktorú spravujú obce a podobne. Je možné to nepremietnuť do ceny a utlmiť inflačné riziko?," zdôraznil.
Podľa názoru SAMP má preto vláda viac šetriť vo svojich vlastných radoch, no súčasne by mala viac stimulovať malých podnikateľov. "Lebo oni neutečú ako veľkí podnikatelia do daňového raja, ale sídlia na Slovensku, kde majú svojich odberateľov," uzavrel.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies