Irán obvinil z útokov na tankery v Ománskom zálive CIA a Mossad

NETKY.SK • 17 Jún 2019, 10:29 • 2 min
Irán obvinil z útokov na tankery v Ománskom zálive CIA a Mossad

TEHERÁN – Iránske úrady podali odvolanie v súvislosti s útokmi na tankery v Ománskom zálive a s následnými obvineniami zo strany Spojených štátov voči Iránu. Hlavný poradca šéfa iránskeho parlamentu Hossein Amir-Abdullahian uviedol, že existuje dôvod uvažovať o útoku na tankery v blízkosti iránskeho pobrežia, ktoré by mali mať súvis s provokáciou proti Teheránu.

slovakia

left justify in out

Podľa Amira-Abdullahiana, sú za touto provokáciou zodpovedné bezpečnostné služby dvoch štátov, a to CIA (USA) a Mossad (Izrael).

 

Iránsky úradník poznamenáva, že "každá zdravo-mysliaca osoba nemohla ani premýšľať nad možnosťou akéhokoľvek prospechu pre Irán, zo spôsobenia škody japonským a európskym tankerom." Abdullahian zdôraznil, že "zahraničné špeciálne služby si vybrali tieto tankery ako ciele, nebola to náhoda." Japonský premiér navštívil Teherán a Európa sa naďalej usiluje o zachovanie jadrovej dohody.

 

Iránske orgány poukazujú na to, že tak ako pre Spojené štáty ani pre Izrael nie je výhodné, aby sa jadrová dohoda zchovala, a aby Irán v spolupráci s Európou dokázal prekonať tlak, ktorý je na túto krajinu vyvíjaný cez sankcie. V súvislosti s tým, ako sa domnieva Teherán, bola táto provokácia aj vykonaná. Zaujimavé je že sa tak stalo opakovane po incidente s tankermi pri pobreží Spojených arabských emirátov.

 

Iránsky prezident Hassan Rouhani sa k tejto situácii vyjadril nasledovne: "Je zrejmé, že USA sú pripravené urobiť všetko pre to, aby podkopali mier a stabilitu v regióne."

 

Vo štvrtok 13. júna došlo k útoku na dva ropné tankery v Ománskom zálive, čo spôsobilo, že jeden z nich sa potopil. Posádky oboch lodí sa však podarilo zachrániť. Spojené štáty to okamžite označili za "jasnú hrozbu pre medzinárodnú slobodu plavby a voľný obchod", a poslali do Ománskeho zálivu torpédoborec "Mason" triedy "Arly Burke." Irán viní jednoznačne z tejto katastrofy USA.

 

Avšak, tento názor zdieľa len málo ľudí. Turecko pozíciu USA dokonca odsúdilo. Ankara je úplne presvedčená o tom, že je neprijateľné viniť niekoho bez vyšetrovania.

 

Ruské ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo o potrebe viesť vyšetrovanie, ešte pred samotným vyvodením záverov o vine kohokoľvek.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies