AfD nebude mať žiaden vplyv na vládnu politiku

NETKY.SK • 25 September 2017, 15:27 • 2 min
AfD nebude mať žiaden vplyv na vládnu politiku

BERLÍN - Po úspechu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v dnešných parlamentných voľbách do ulíc vyšli stovky demonštrantov. V Berlíne sa protestujúci zišli pred budovou klubu, kde členovia strany oslavujú svoje tretie miesto, a vykrikovali slogany ako "Celý Berlín nenávidí AfD" a "Nacistické prasatá".

slovakia

left justify in out

AfD nebude mať žiaden vplyv na zahraničnú, európsku a migračnú politiku vlády. Na tlačovej konferencii v Berlíne to dnes vyhlásila kancelárka Angela Merkelová, ktorá takmer s určitosťou zostane vo funkcii aj po nedeľných voľbách.

 

"Strany, ktoré môžu vytvoriť koalície, budú hľadať riešenia. Samozrejme, existujú medzi nimi rozdiely, ale AfD nebude mať žiaden vplyv," dodala Merkelová.

 

Šéf Centra pre strednú a východnú Európu, Rusko a Strednú Áziu Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy Stefan Meister predtým na povolebnej diskusii Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku v Berlíne uviedol, že prítomnosť AfD v Spolkovom sneme určite ovplyvní debatu na nemeckej politickej scéne v súvislosti s migráciou. Netrúfal si však odhadnúť, aké dôsledky to môže mať na politiku novej vlády voči stredoeurópskym krajinám v otázke migrácie.

 

Pravicová nacionalistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyhlásila, že bude bojovať "proti invázii cudzincov" do krajiny. 

 

"Požadujeme odlišnú politiku. Milión cudzincov, ktorí sa dostali do tejto krajiny, ju po kúsku rozoberajú a AfD to nepripustí. Nechceme prísť o Nemecko pre inváziu cudzincov z inej kultúry. Je to veľmi jednoduché," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii spoluzakladateľ a hovorca strany Alexander Gauland.

 

Gauland ďalej uviedol, že Alternatíva pre Nemecko, bola zvolená na to, aby "nekompromisne riešila" otázky imigrácie.

 

Jeden z volebných lídrov pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland nevylúčil dnes možnosť rozdelenia tejto strany.

 

"Nemôžem vylúčiť, že niekto upadne do politickej pustatiny," uviedol Gauland.

 

Gauland takto nepriamo reagoval na dnešné vyhlásenie spolupredsedníčky AfD Frauke Petryovej, ktorá nechce patriť do frakcie svojej strany v novom spolkovom parlamente, ktorý vzišiel z nedeľňajších volieb.

 

Petryová toto rozhodnutie nečakane oznámila na spoločnej tlačovej konferencii s oboma straníckymi volebnými lídrami - Gaulandom a Alice Weidelovou -, z ktorej následne odišla.

 

Spolupredsedníčka, ktorá je všeobecne považovaná za najznámejšiu predstaviteľku AfD, totiž vyhlásila, že nesúhlasí s istými aspektmi programového vyhlásenia strany, a ešte predtým skritizovala Gaulanda za jeho výrok, že AfD bude "poľovať" na Merkelovú.

 

Niekoľkí demonštranti hádzali na policajtov, ktorí im bránili vo vstupe do budovy, fľaše. Proti strane, ktorá sa stavia proti migrantom a islamizácii, protestuje aj zhruba 300 ľudí vo Frankfurte nad Mohanom a okolo 400 osôb v Kolíne nad Rýnom. Protesty sú súčasťou národnej kampane "Nacionalizmus nie je alternatíva".

V dnešných nemeckých parlamentných voľbách pravdepodobne zvíťazila Kresťanskodemokratická únia Nemecka/Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CDU/CSU) kancelárky Angely Merkelovej. Podľa prognóz televízií ZDF a ARD, získala okolo 32,8 až 33 percent hlasov. Na druhom mieste skončila Sociálno-demokratická strana (SPD) Martina Schulza s 20,7 percentami. Spomínaná Alternatíva pre Nemecko (AfD) skončila tretia, pričom podľa ARD dostala 13 percent hlasov a podľa ZDF 13,2.

Ďalej nasledujú Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá získala od 10,4 (ZDF) do 10,6 (ARD) percenta, ľavicová Die Linke s deviatimi percentami a Zelení s podporou 8,9 (ARD) až 9,1 (ZDF) percenta.

O budúcnosti nemeckej vlády mohlo rozhodnúť 61,5 milióna voličov, ktorí mali k dispozícii dva hlasy. Prvý je priamym hlasom pre kandidátov z 299 volebných obvodov, druhý je pre jednu z politických strán. Každý kandidát, ktorý vo volebnom obvode vyhrá, sa dostane do Spolkového snemu, strana však potrebuje päť percent hlasov celonárodne alebo minimálne tri kreslá z volebných obvodov, aby v ňom mohla byť zastúpená. Volebná účasť podľa ARD dosiahla 75,9 percenta, ZDF uvádza až 77 percent.

 

Nemecká pravicovopopulistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) získala v nedeľňajších parlamentných voľbách najviac hlasov v spolkovej krajine Sasko. Oznámili to v noci na dnes krajinskí volební predstavitelia. AfD dostala v Sasku 27,0 percenta hlasov, čím v tejto východonemeckej spolkovej krajine tesne - o jednu desatinu percenta - prekonala Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Zo Saska pochádzajú predsedníčka AfD Frauke Petryová i volebný líder protiimigračne a euroskepticky zameranej strany Alexander Gauland.

 

Sasko je rodiskom skupiny Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), ktorá od roku 2014 organizuje v krajinskej metropole Drážďany demonštrácie proti moslimom. V Sasku tiež v uplynulých rokoch zaznamenali početné útoky na ubytovne pre migrantov, v dôsledku čoho krajinská vláda spustila kampaň na zlepšenie imidžu Saska v zahraničí, píše agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies