Táto krajina napreduje extrémne rýchlo, do kozmu vypustila prvý 6G satelit! Čo sa dá od tejto technológie očakávať?

NETKY.SK • 30 November 2020, 17:3 • 2 min
Táto krajina napreduje extrémne rýchlo, do kozmu vypustila prvý 6G satelit! Čo sa dá od tejto technológie očakávať?

Čína sa už dlhé roky nemôže považovať za rozvíjajúcu sa krajinu. V oblasti nových technológii momentálne všetkým vytrela nos. Okolitý svet sa len pripravuje na zavádzanie tzv. 5G siete, no Číňania už svetu predstavili satelit s technológiou 6G.

slovakia

left justify in out

Vypustenie satelitov

Začiatkom novembra bolo vypustených na obežnú dráhu Zeme z kozmodrómu Taiyuan v čínskej provincii Šan-si 13 satelitov s podporou 6G siete. Momentálne však prebieha len testovanie.

 

 

Čo bude ponúkať nová technológia?

Problémom však je, že zvyšok sveta len začal s prevádzkou 5G siete, čo v praxi znamená, že je to zatiaľ najvyšší štandard. A čo teda 6G sieť ponúka ako bonus oproti svojmu predchodcovi? V prvom rade samozrejme rýchlejšie prenášanie dát. Okrem toho však bude zameraná na monitorovanie plodín a upozorní na možné prírodné katastrofy, ktoré by mohli viesť k ich zničeniu.

 

Tým sa dostávame aj k druhej výhode v rámci 6G siete. Bude schopná monitorovať teplo na zemi a tým pádom predchádzať vzniku lesných požiarov, s ktorými ľudstvo bojuje rok čo rok.

 

img

 

Súčasná 5G sieť

Pokiaľ testy vo vesmíre prebehnú podľa očakávaní, o niekoľko rokov už bude môcť svet fungovať na báze práve tejto siete. V súčasnosti však treba zaviesť 5G sieť všade, kam sa len dá. Jedná sa však o prelomovú a veľmi novú technológiu, ktorá ešte nie je súčasťou každodenného života. Jej základom je to, že pracuje medzi 30 až 300 GHz, ktoré môžu dosahovať až 100-násobnú rýchlosť siete 4G.

 

Len pre zaujímavosť, globálne partnerstvo 3GPP zaoberajúce sa vytváraním mobilnej siete, ešte do dnešného dňa neposkytlo svoje vyjadrenie k tomu, aké využitie bude mať 6G sieť pre bežného smrteľníka.

 

img

 

Očakávania od 6G siete 

Čínske firmy na výrobu smartfónov Huawei Samsung sa však do výskumu novej 6G siete už takisto zapojili. Platí to aj pre čínsku armádu, ktorá vidí v tejto technológii vyšší bojový potenciál. V praxi to bude znamenať obrovský balík prenášania dát len za niekoľko sekúnd.

 

Toto poučenie znie síce pekne, ale bavíme sa o rýchlosti prenášania v rádoch tisícoch GB. A čo to bude znamenať v praxi? "150 hodín videa na internete stiahnete za sekundu," zhodnotil expert na telekomunikácie z univerzity v Sydney Mahyary Shirvanimoghaddama.  

 

img

 

Možná a reálna budúcnosť

Pokiaľ sa však bavíme o reálnom využití v praxi, tak 6G sieť by sa dala využívať napríklad v oblasti logistiky. Všetky formy dopravy by mohli fungovať na diaľkové riadenie/ovládanie. Okrem toho sa neskôr predpokladá aj silnejšia väzba na cloudové služby, s čím bude súvisieť vyšší dátový prenos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona