Efekt brexitu? V Británii nemá kto rozvážať tovar, chýbajú aj potraviny

NETKY.SK • 22 Júl 2021, 18:27 • 2 min
Efekt brexitu? V Británii nemá kto rozvážať tovar, chýbajú aj potraviny

LONDÝN - Kombinácia vplyvu brexitu a pandémie ochorenia COVID-19 vedie k tomu, že regály niektorých britských supermarketov zostávajú prázdne.

slovakia

left justify in out

Britské Združenie cestnej diaľkovej dopravy (RHA) tvrdí, že hlavným dôvodom je nedostatok vodičov nákladných áut. Informuje o tom portál euronews.com.


Podľa odhadov má Veľká Británia o 100-tisíc vodičov nákladných áut menej, ako potrebuje. V dôsledku brexitu noví vodiči z Európy už nemôžu tak ľahko prichádzať pracovať do Veľkej Británie ako v minulosti. Mnohí odišli domov počas pandémie a už sa nevrátili.  Okrem toho v čase, keď v Británii platil lockdown, sa výcvik nových vodičov zastavil.

 

img


Výsledkom je to, že veľké maloobchodné reťazce, ako sú Sainsbury's a Tesco, upozorňujú, že nedokážu udržať zásobovanie všetkých svojich obchodov tak, ako by chceli.

 

"Počet dodávok do ich supermarketov v priebehu týždňa klesol, takže tam, kde možno bolo päť, šesť, sedem dodávok týždenne, ich počet pravdepodobne klesol na štyri alebo päť," vyjadril sa analytik pre maloobchod Bryan Roberts.

 

img


"Boli by sme radi, keby európskym vodičom nákladných áut povolili návrat. Pridajte ich na zoznam nedostatkových povolaní alebo im dajte krátkodobé víza, aby sem prišli a pracovali," uviedol Rod McKenzie zo Združenia cestnej diaľkovej dopravy, ktorý o probléme napísal otvorený list britskej vláde.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona