USA vyzývajú krajiny blokujúce Katar, aby povedali zoznam požiadaviek na ukončenie blokády

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 12:03 • 2 min
USA vyzývajú krajiny blokujúce Katar, aby povedali zoznam požiadaviek na ukončenie blokády

WASHINGTON - Spojené štáty prekvapujúco zmenili taktiku v prístupe k aktuálnej kríze v Perzskom zálive a vyzvali krajiny, ktoré pokračujú v blokáde Kataru, aby sa vyjadrili, aké sú ich požiadavky. Washington dokonca spochybnil, či skutočným dôvodom ich blokády Kataru je naozaj údajná katarská podpora extrémizmu a terorizmu, ako to tvrdia, a nie náhodou vzájomné nezhody iného charakteru.

slovakia

left justify in out

Ako vyhlásila hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauert, Washington "nerozumie", prečo krajiny blokujúce Katar dosiaľ nepredložili zoznam požiadaviek, ktorých splnením podmieňujú ukončenie blokády. Hovorkyňa pripomenula, že minister Rex Tillerson uskutočnil v snahe vyriešiť tento spor už viac ako dvadsať stretnutí a telefonátov, ale zatiaľ k ničomu neviedli.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Bahrajn a Jemen začiatkom júna obvinili Katar z podpory teroristických skupín po celom Blízkom východe, vrátane palestínskeho Hamasu či buniek napojených na al-Kájdu. Všetkých päť krajín zmrazilo s Katarom akékoľvek styky, vyzvalo svojich občanov, aby sa vrátili z tohto emirátu domov a pohrozilo väzením alebo pokutou každému, kto by tieto nariadenia kritizoval.

Katar všetky obvinenia odmieta a naznačuje, že týchto päť blízkovýchodných krajín si chce len vyrovnať účty s panarabskou spravodajskou televíziou al-Džazíra, ktorá sa často kriticky vyjadruje o ich predstaviteľoch. Televízia vysiela z Kataru a je týmto emirátom aj financovaná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies