USA vyzýva Kosovo k ratifikácii hranice s Čiernou Horou

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 08:16 • 2 min
USA vyzýva Kosovo k ratifikácii hranice s Čiernou Horou

PRIŠTINA - Spojené štáty vyzvali dnes kosovské politické strany, aby ratifikovali dohodu o vytýčení hraníc so susednou Čiernou Horou, tvrdiac, že odklad tohto kroku poškodzuje dôveryhodnosť krajiny v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Americká ambasáda nalieha na vládu v Prištine, aby predložila otázku ratifikácie dohody v parlamente. Veľvyslanectvo zároveň tvrdí, že odklad tohto opatrenia marí úsilie zamerané na to, aby mohli Kosovčania voľne cestovať po Európe.

 

Predmetná dohoda bola podpísaná v roku 2015, avšak ochotu ju prijať vyjadril iba nedostatočný počet zákonodarcov. Premiér Isa Mustafa návrh zákona neskôr stiahol. Opozičné strany tvrdia, že Kosovo na základe tejto dohody príde o určité územia a prisľúbili zabránenie jej schváleniu v parlamente.

 

Európska únia vyhlásila, že Kosovo, ktoré je stále jedinou krajinou na západnom Balkáne, kde musia obyvatelia žiadať o víza na návštevu štátu v schengenskom priestore, môže získať bezvízový styk, ak inkriminovanú dohodu prijme.

 

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Doteraz ho uznalo 114 krajín, nie však Srbsko či Rusko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies