Afganistan možno žiada priveľa, je tu však šanca na rokovania s Talibanom

NETKY.SK • 29 Október 2019, 13:26 • 2 min
Afganistan možno žiada priveľa, je tu však šanca na rokovania s Talibanom

KÁBUL - Na dnešnej tlačovej konferencii oznámil afgánsky poradca pre národnú bezpečnosť Hamdulláh Mohib, že vláda si vytýčila prímerie v dĺžke jedného mesiaca ako podmienku potrebnú na to, aby začala rokovať s militantným hnutím Taliban

slovakia

left justify in out

Podmienkou na začatie rokovaní je, aby sa Taliban nesnažil mierový proces oddialiť. Afganistanu ide o to, aby sa dokázalo, že druhá strana má všetky svoje ozbrojené zložky pod kontrolou. Pred zverejnením Ghaního mierového plánu afganská vláda podmienky pre rokovania s Talibanom nekládla.

 

img

 

Mohib uviedol, že s plánom už boli oboznámení partneri, ktorých sa to týka. Zdôraznil tiež úlohu, akú v afganskom mierovom procese zohráva susedný Pakistan. Afganci dlhodobo obviňujú Pakistan, že ozbrojencom z Talibanu poskytuje bezpečné útočisko. Pakistan toto tvrdenie samozrejme vyvracia. 

 

img

 

Taliban dosiaľ odmietal vstúpiť do priamych rozhovorov s afganskou vládou v Kábule. Aj naďalej ju považuje za bábku Washingtonu. Militantné hnutie však viedlo viac než rok mierové rokovania s USA v katarskom hlavnom meste Dauha, kde má toto militantné islamistické hnutie aj vlastné zastupiteľstvo.

 

img

 

 

 

Americký prezident Donald Trump 7. septembra však prekvapivo označil rokovania s Talibanom za "mŕtve". Obe strany už pritom krátko predtým podpísali predbežnú dohodu, ktorá mala umožniť stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu výmenou za bezpečnostné záruky zo strany vzbúrencov. Trump tak reagoval na útok v Kábule zo začiatku septembra, pri ktorom zahynul americký vojak a ďalších 11 ľudí.

 

 

Americký osobitný vyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad, ktorý viedol rokovania s Talibanom, však nedávno navštívil Afganistan aj ďalšie krajiny zainteresované do mierového procesu. Podľa viacerých svetových médii preto môže ísť o snahu obnoviť mierový proces.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona