USA sú znepokojené spoluprácou Mjanmarska a KĽDR v jadrovej oblasti

NETKY.SK • 10 December 2010, 13:11 • 2 min
USA sú znepokojené spoluprácou Mjanmarska a KĽDR v jadrovej oblasti

USA sú znepokojené spoluprácou Mjanmarska a KĽDR v jadrovej oblasti

slovakia

left justify in out

Západní diplomati sú znepokojení spoluprácou medzi Mjanmarskom a Severnou Kóreou, ale zatiaľ si nie sú istí, či komunistický štát poskytol svoju jadrovú technológiu svojmu spojencovi. Vyplýva to z americkej diplomatickej komunikácie, ktorú dnes zverejnila internetová stránka WikiLeaks.
      V diplomatickej správe z novembra 2009, ktorú do Washingtonu odoslal americký chargé d'affaires v Rangúne Larry Dinger, sa konštatuje, že rozsah spolupráce medzi Mjanmarskom a KĽDR "zostáva nejasný", ale s určitosťou možno tvrdiť, že "sa niečo deje".
      "Otázka, či ide o jadrovú spoluprácu, zostáva otvorená a je najvyššou prioritou v informovaní z ambasády," píše v diplomatickej depeši Larry Dinger.
      Vojenský režim v Mjanmarsku už dlhšie čelí podozreniam zo strany Západu, že vyvíja jadrové zbrane s podporou Pchjongjangu. Väčšina bezpečnostných analytikov však usudzuje, že chudobná krajina je od dosiahnutia cieľa ešte veľmi ďaleko.
      Mjanmarsko v septembri informovalo Medzinárodnú agentúru pre atómovú energie (MAAE), že nemá záujem o vývoj jadrových zbraní a jeho jadrový program slúži na mierové účely v oblasti energetiky.
      Depeša z ambasády USA v Rangúne odhaľuje, že diplomati už dlhé roky monitorujú aktivity KĽDR v Mjanmarsku, najmä v oblasti okolo mesta Mimbu, pretože pretrvávajú dohady o tom, že práve tam sa buduje nové jadrové zariadenie.
      Správa amerického podnikateľa v Mjanmarsku, ktorý v roku 2004 informoval veľvyslanectvo USA, hovorí o tom, že sa v okolí Mimbu vyloďujú náklad obrovské lode a buduje sa tam nové letisko, na ktorom by mohla pristáť vesmírna loď.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies