USA poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc

NETKY.SK • 28 Január 2015, 12:45 • 2 min
USA poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc

KYJEV - Spojené štáty americké poskytli Ukrajine dodatočnú pomoc v objeme 2 mld. eur. Dohodu o úverových garanciách, ktoré majú Kyjevu pomôcť financovať "krátkodobé sociálne výdavky", potvrdili v stredu americký minister financií Jack Lew a jeho ukrajinská rezortná kolegyňa Natalia Jaresková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lew po podpise dohody v Kyjeve odsúdil "ruskú agresiu" na východe Ukrajiny a uviedol, že Washington je v prípade potreby pripravený sprísniť sankcie proti Rusku. Ukrajina sa už dohodla s Medzinárodným menovým fondom na úverovom programe v celkovom objeme 17 mld. USD, ktorý má pomôcť krajine pri splácaní vysokých úrokov z verejného dlhu. Vláda v Kyjeve v súčasnosti so zástupcami fondu rokuje o prípadnom rozšírení programu. 

 

"Ak to bude potrebné, sme naďalej pripravení zaviesť ďalšie sankcie. Za týmto účelom, aby sme zvýšil tlak na Rusko, budeme naďalej spolupracovať s našimi spojencami," povedal novinárom Lew. Zmiernenie sankcií bude podľa neho možné, ak Moskva začne plniť podmienky septembrovej dohody z Minska. Tá počíta so stiahnutím ruských ozbrojencov a vojenskej techniky z Ukrajiny. 

 

Úloha Ruska v konflikte na Ukrajine, kde centrálna vláda bojuje s proruskými separatistami, viedla k vlne západných sankcií, ktoré zasiahli rôzne sektory ruskej ekonomiky. Obvinenia Západu a Kyjeva z pôsobenia regulárnych vojakov ruskej armády na území Ukrajiny Moskva odmieta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies