USA kritizujú navrhovaný zákon o pôsobení mimovládnych organizácií v Rusku

NETKY.SK • 12 Júl 2012, 06:19 • 2 min
USA kritizujú navrhovaný zákon o pôsobení mimovládnych organizácií v Rusku

USA kritizujú navrhovaný zákon o pôsobení mimovládnych organizácií v Rusku - Politika Spojené štáty kritizovali návrh zákona sprísňujúci úradnú kontrolu nad mimovládnymi organizáciami v Rusku, ktorý do parlamentu predložila vládnuca strana Jednotné Rusko.

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty kritizovali návrh zákona sprísňujúci úradnú kontrolu nad mimovládnymi organizáciami v Rusku, ktorý do parlamentu predložila vládnuca strana Jednotné Rusko.
      Podľa tohto návrhu sa budú musieť mimovládne organizácie, ktoré sú financované zo zahraničia, úradne zaregistrovať ako "zahraniční agenti".
      "Sme presvedčení, že ľudia kdekoľvek na svete by si mali užívať rovnaké základné slobody a všeobecné ľudské práva. Občania Ruska, ako ľudia kdekoľvek inde, si zaslúžia právo byť vypočutý a mať svoj hlas vo vláde. Preto sme upozornili na naše znepokojenie z možného prijatia nového zákona o mimovládnych organizáciách," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Patrick Ventrell podľa agentúry RIA Novosti.
      Podľa zákona, ktorý už poslanci Štátnej dumy posunuli do druhého čítania, by mimovládne organizácie financované zo zahraničia museli predkladať správu o svojich aktivitách každý polrok a správu o financovaní každý rok. Zároveň pri všetkých verejných vyjadreniach by museli oznámiť svoj štatút zahraničného agenta.
      Porušenie zákona by sa trestalo finančným trestom do 300.000 rubľov (7500 eur) alebo finančnou pokutou, prípadne najvyšším možným trestom pre najvážnejších previnilcov do štyroch rokov väzenia.
      Kritici Kremľa kritizovali nový návrh zákona ako súčasť reakcie na rozsiahle opozičné protesty proti vláde prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies